Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συννενόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Μιλώντας ενόψει της έναρξης  της συνόδου κορυφής του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν “ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά”.

“Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό. Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά”, δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Η απόφαση των ΗΠΑ για τα F 16 προς την Τουρκία ελήφθη ύστερα από την διαβεβαίωση, που έδωσε ο Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως φαίνεται, ο Ερντογάν πέτυχε τους στόχους του με τους γνωστούς εκβιασμούς προς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρώπη, καταφέρνοντας να ανοίξει τον δρόμο και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Οι εξελίξεις αυτές κάθε άλλο παρά ευνοούν την Ελλάδα, καθώς ο Ερντογάν με την εξασφάλιση των εξοπλιστικών ισορροπιών στο Αιγαίο θα αρχίσει πάλι τις απειλές και τα γνωστά παιχνίδια του για τα ελληνικά νησιά.

Συναινεί και ο φιλέλληνας Μενέντεζ

Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε χθες Δευτέρα πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.

Έκανε τη δήλωση αυτή την ημέρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Ερωτηθείς αν η συγκεκριμένη εξέλιξη, που η Ουάσιγκτον θεωρεί μείζονα πρόοδο, θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».

Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».

Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι «πιθανόν» θα το κάνει, αν αυτό είναι «εφικτό», μέσα «στην επόμενη εβδομάδα».

Πως εντάσσεται η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίς στο ΝΑΤΟ  θα είναι παρόμοιο με εκείνη της Φινλανδίας.

Το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα υποβληθεί στον Πρόεδρο της Τουρκικής Συνέλευσης με την υπογραφή του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο για την κύρωση του πρωτοκόλλου θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τ/Εθνοσυνέλευσης.

Η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή και στη συνέχεια θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης.

Εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή στη Γενική Συνέλευση και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Τ/ Κυβερνήσεως, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η πρόταση αναμένεται να σταλεί στην Τ/Εθνοσυνέλευση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και να γίνει δεκτή.

Συνομιλίες Σολτς – Ερντογάν 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα από το Βίλνιους ότι θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ κατά την σύνοδο κορυφής του NATO.

“Έχουμε λάβει αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, και θα μιλήσω επίσης εδώ στον πρόεδρο Ερντογάν”, δήλωσε ο Σολτς.

Παράλληλα ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας για μετά τον πόλεμο.

  • “Για μας είναι σημαντικό από την αρχή να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία που να μπορούν να είναι αποτελεσματικές (όταν υπάρξει) ειρήνη. Και γι’αυτό θα κάνουμε επίσης τις απαραίτητες ρυθμίσεις”, σημείωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους.