Η διαφορετική θέση, που εξέφρασε με ανάρτησή του στο ffacebook ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με την εισβολή στη Συρία ερμηνεύεται με αγωνία στη Λευκωσία, καθώς είναι πολλοί αυτοί, που διερωτώνται γιατί να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατιίας Νίκου Αναστασιάδη.
Οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν με την άποψη ότι ο κ. Ακιντζί ήθελε να προειδοποιήσει την Άγκυρα να μην τολμήσει κάτι αντίστοιχο στην Κυπριακή επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ, ή να μην ψάχνει για αφορμές, που πιθανόν να φέρουν ένα ατύχημα και να ακολουθήσουν δυσάρεστες εξελίξεις.
Η άλλη άποψη εκπορεύεται από το ίδιο το κείμενο του κ. Ακιντζί, ότι δηλαδή ο ίδιος έζησε τον πόλεμο του 1974, όταν ήταν 27 ετών και δεν θα ήθελε να ξαναδεί κάτι τέτοιο, που ούτως ή άλλως έχει δυσάρεστες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.Ήθελε ίσως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να δείξει ένα φιλειρηνικό προφίλ, κάτι που μπορεί να τον κάνει συμπαθή στη διεθνή κοινότητα, ενόψει και των συνομιλιών, που θα έχει με τον κ. Αναστασιάδη στον ΟΗΕ, υπό ην αιγίδα του κ. Γκουτέρες.
Οργή του Ερντογάν και απειλές
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επετέθη με δριμύτητα κατά του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί για το επικριτικό για την τουρκική επίθεση σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
«Το λέω με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο: έχει τελείως ξεπεράσει τα όρια», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Ακόμη και αν αποκαλείται “Πηγή Ειρήνης”, αίμα κυλάει, και όχι νερό», έγραψε ο Μουσταφά Ακιντζί απευθύνοντας έκκληση «για διάλογο και διπλωματική λύση».
«Την κατάλληλη στιγμή, θα του δώσουμε την απάντηση που αρμόζει», προειδοποίησε ο Ερντογάν, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη την απειλή του.
Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι είχε «κατηγορηματικά καταδικάσει» το σχόλιο του Ακιντζί, προσθέτοντας ότι τα οστά των τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο «θα πρέπει να στριφογυρίζουν στους τάφους τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά και την αντίδραση της Άγκυρας, η ανάρτηση στη σελίδα του κ. Ακιντζί έχει «κατεβεί».
Η ανάρτηση του Ακιντζί που εξόργισε τον “Σουλτάνο”
Σε ένα μακροσκελές κείμενο ο Ακιντζί έγραψε:
«Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις ‘ναι’ ή ‘όχι’. Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός.
Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους».
Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική γλώσσα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε «Ειρηνευτική Επιχείρηση», ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε «Πηγή Ειρήνης» δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».