Ένας πύραυλος έπληξε ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ της Πολτάβα της Ουκρανίας. Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν το σημείο να έχει πάρει ολοκληρωτικά φωτιά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Με ανάρτησή του στο Telegram, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο την ώρα που το χτυπήθηκε από τον πύραλο.

Τόνισε, μάλιστα, πως το εμπορικό κέντρο δεν αποτελούσε κανένα κίνδυνο για τον ρωσικό στρατό και δεν είχε «καμία στρατηγική αξία» για τους Ρώσους.

Το Κρεμεντσούκ είναι μια σημαντική βιομηχανική πόλη στην κεντρική Ουκρανία και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου. Η πόλη χρησιμεύει ως διοικητικό κέντρο του ραγιόν (επαρχία) του Κρέμεντσουκ που ανήκει στο όμπλαστ (περιφέρεια) της Πολτάβας. Όμως το Κρέμεντσουκ δεν υπόκειται στη διοίκηση της επαρχίας αλλά σε εκείνη της περιφέρειας γιατί είναι σημαντική για όλη τη περιφέρεια, και έχει ασφαλώς το δικό του δημοτικό συμβούλιο.

Το 2015, ο πληθυσμός της πόλης υπολογίζονταν στους 223.805  κατοίκους και μαζί με γειτοινικές πόλεις λειτουργεί ως αναπτυξιακός κόμβος μεταφορών.

Πύραυλος και στην Οδησσό

Η περιφέρεια της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, επλήγη από ρωσικό πύραυλο και έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής έξι θύματα, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή.

Κατά τον ουκρανικό στρατό, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Τουπόλεφ Tu-22. Δεν είναι σαφές εάν ο όρος θύματα παραπέμπει σε τραυματισμούς ή θανάτους.

Το πλήγμα, σε κατοικημένη περιοχή, «κατέστρεψε αρκετά κτίρια κατοικιών και αγροτικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων», σύμφωνα με την τοπική ουκρανική στρατιωτική διοίκηση.

Η πυροσβεστική προσπαθεί να κατασβέσει τις πυρκαγιές που προκάλεσε το πυραυλικό πλήγμα.

Η Ουκρανία κατέγραψε το σαββατοκύριακο αύξηση των ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων, εκ των οποίων αρκετά έγιναν σε περιοχές μακριά από τα μέτωπα: στη Λβιβ (δυτικά), στη Χμελνίτσκι, στη Ζιτόμιρ, στην Τσερνίχιβ και στο Κίεβο. Στον νότο, επλήγησαν η Μικολάιφ και η Οδησσός.

Στο στόχαστρο των Ρώσων η Λισιτσάνσκ, έσχατο ουκρανικό οχυρό στη Λουγκάνσκ

Την 123η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, χθες Κυριακή, τα ρωσικά στρατεύματα επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στη Λισιτσάνσκ, την επομένη της επισημοποίησης της κατάληψης της δίδυμης πόλης της, της Σεβεροντονιέτσκ, στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντονέτς, ενώ έπληξαν επίσης με πυραύλους -μεταξύ άλλων- την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες.