Ένας Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή του Χαρκόβου ανακοίνωσε την Παρασκευή (9/9) ότι απομακρύνονται οι πολίτες από τρεις κατεχόμενες πόλεις της Ουκρανίας.

Πρόκειται για περιοχές στις οποίες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τον Βιτάλι Γκάντζεφ και όσα είπε στην καθημερινή εκπομπή τού Βλαντίμιρ Σολοβιόφ στην κρατική τηλεόραση, εκκενώνονται οι πόλεις Ιζιούμ, Κουπιάνσκ και Βέλικι Μπουρλούκ.

Η εκκένωση, σημείωσε, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά κυρίως το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ.

«Τώρα μαθαίνουμε ότι το Βέλικι Μπουρλούκ βομβαρδίζεται από το πυροβολικό και ζητήθηκε φυσικά από τους πολίτες να φύγουν για ασφαλέστερους οικισμούς», πρόσθεσε.

Εάν υπάρξουν προβλήματα με τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών, ο Γκάντσεφ είπε ότι θα ζητήσει βοήθεια από τις Αρχές του Μπέλγκοροντ, στη νότια Ρωσία.

Το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ είναι ζωτικής σημασίας κέντρα στην εφοδιαστική αλυσίδα του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Ντονμπάς. Και οι δύο πόλεις απειλούνται από την αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει διεισδύσει έως και 50 χιλιόμετρα στις ρωσικές γραμμές αυτήν την εβδομάδα.

Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου, που εδρεύει στις ΗΠΑ, προέβλεψε νωρίτερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν το Κουπιάνσκ εντός των επόμενων 72 ωρών.

Μιλώντας νωρίτερα στη ρωσική τηλεόραση, ο Γκάντσεφ παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν μια «σημαντική νίκη» στην περιοχή του Χαρκόβου.

Ανακατέλαβαν περισσότερα από 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν περισσότερα από 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της περιοχής του Χαρκόβου, όπου προχώρησαν σε βάθος 50 χιλιομέτρων μέσα στις ρωσικές γραμμές και ανακατέλαβαν περισσότερα από 20 χωριά, δήλωσε σήμερα Ουκρανός στρατηγός.

Οι δηλώσεις του ταξίαρχου Ολέξιι Γκρόμοφ κατά την διάρκεια ενημέρωσης ήταν η πιο λεπτομερής δημόσια αποτίμηση μέχρι στιγμής της αντεπίθεσης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Το Κίεβο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες για να μην θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση.

«Κατά τη διάρκεια των αμυντικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη των χαμένων εδαφών στην κατεύθυνση του Χαρκόβου, από τις αρχές της εβδομάδας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας… διείσδυσαν στις γραμμές του εχθρού σε βάθος έως και 50 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Γκρόμοφ. Δεν ανέφερε ποια χωριά ανακαταλήφθηκαν στην περιοχή του Χαρκόβου.

«Η συνολική έκταση των εδαφών που τέθηκαν και πάλι υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας στις κατευθύνσεις του Χαρκόβου και του Πιβντένι Μπουχ, υπερβαίνει τα 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα», δήλωσε.

Ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν και στο Σλοβιάνσκ

Ο Πιβντένι Μπουχ είναι ένας ποταμός που διασχίζει τη νότια γραμμή του μετώπου στην πόλη Μικολάιφ, πριν εκβάλει στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ουκρανός στρατηγός είπε επίσης ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει σε βάθος 3 χιλιομέτρων στο μέτωπο του Σλοβιάνσκ στο ανατολικό τμήμα και ανακατέλαβαν το χωριό Οζέρνε.

Παράλληλα επισήμανε τον ρόλο των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.

«Το πεζικό του εχθρού και οι μηχανοκίνητες μονάδες πυροβολικού που δεν προστατεύονται από το αντιαεροπορικά συστήματα έχουν γίνει εύκολος στόχος για τα δικά μα Bayraktars, ο αριθμός των οποίων διαρκώς αυξάνεται χάρη στους εθελοντές μας» δήλωσε.