Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να συννατηρθούν στις 8 Ιανουαρίου, ύστερα από τηλεφωνική τους συνομιλία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας προς τους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία φαίνεται ότι επιθυμεί να αναμιχθεί στις τελευταίες πρωτοβουλίες της Άγκυρας σχετικά με την Λιβύη και προτείνει συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας οι πλευρές συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, όπως επίσης περιφερειακά θέματα πρωτίστως την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία»» αναφέρει η ανακοίνωση την οποία μετέδωσε το πρακτορείο TASS, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Συνάντηση στις αρχές Ιανουαρίου

Πριν γνωστοποιηθεί η συνομιλία, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε γνωστοποιήσει ότι η Λιβύη θα συνεχίσει να αποτελεί θέμα συζήτησης και στις δια ζώσης και στις τηλεφωνικές επαφές των δύο ηγετών.

Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ του τερματισμού της αιματοχυσίας στη Λιβύη και υπέρ των απευθείας επαφών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη χώρα αυτή, ενώ υποστηρίζει τις όποιες διεθνείς προσπάθειες και ενέργειες μεμονωμένων χωρών για την εξεύρεση τρόπων επίλυσης της κρίσης σ αυτό το κράτος.

Ο δύο ηγέτες θα συναντηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2020 κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ενώ άλλες επισκέψεις και επαφές των δύο ηγετών δεν έχουν προγραμματισθεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

«Γνωρίζετε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο προέδρων, θα εγκαινιασθεί ο Turkish Stream», αυτό θα γίνει επί τουρκικού εδάφους. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα επίκαιρα ζητήματα. Οποιεσδήποτε άλλες επαφές προς το παρόν δεν έχουν προγραμματισθεί, αν και μπορούν να εμφανισθούν στο πρόγραμμα αρκετά έγκαιρα», δήλωσε ο Πεκσόφ.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσά, σημείωσε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου στην Τουρκία για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία, καθώς και για διμερή ζητήματα.

Ο Ακσά δεν διευκρίνισε σε ποια πόλη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο προέδρων. Στις 2 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ