Καθώς ετοιμάζεται χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας ο ισραηλινός στρατός έδωσε  εντολή – προειδοποίηση για μετακίνησης 1,1 εκατ. πληθυσμού από τη βόρεια Γάζα στη νότια εντός των επόμενων 24 ωρών, προκειμένου να μην υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Οι επικεφαλής των ομάδων του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα ενημερώθηκαν την Πέμπτη από τους αξιωματικούς-συνδέσμους τους στον ισραηλινό στρατό ότι όλος ο πληθυσμός στη βόρεια Γάζα θα πρέπει να μετακινηθεί προς τη νότια Γάζα εντός 24 ωρών, σύμφωνα με τον Stephane Dujarric, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ», όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Ισραήλ έδωσε το μήνυμα στην ομάδα του ΟΗΕ στη Γάζα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα την Πέμπτη, ανέφερε ο Οργανισμών Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόκειται για περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ίδια εντολή ίσχυσε για όλο το προσωπικό του ΟΗΕ και για όσους βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κέντρων υγείας και κλινικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ. «Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ πρόσθεσε: «Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έντονη έκκληση να ανακληθεί οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, εάν επιβεβαιωθεί, αποφεύγοντας αυτό που θα μπορούσε να μετατρέψει την ήδη τραγική κατάσταση σε καταστροφική».

Προετοιμάζει χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, συγκεντρώνοντας στρατιώτες, βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης στα σύνορα.

Από το Σάββατο εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ που προέβησαν σε πρωτοφανείς δολοφονίες αμάχων.

Όπως σημειώνει, από την πλευρά του, το Associated Press, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά η πολιτική ηγεσία δεν έχει ακόμη λάβει την απόφαση. Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις προετοιμάζονταν σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ωστόσο, σχολιάζει ο Guardian, η εντολή εκκένωσης στη Γάζα, αν αληθεύει, φαίνεται να δείχνει ότι μια χερσαία επιχείρηση μπορεί να είναι κοντά.

Ο στρατός έχει επενδύσει τεράστιους πόρους για ένα τέτοιο σενάριο, αναφέρει το Associated Press, κατασκευάζοντας ακόμη και μια εκπαιδευτική βάση στη νότια έρημο που αποτελεί αναπαράσταση του αστικού τοπίου της Γάζας.

Για εξολόθρευση κορυφαίων ηγετών της Χαμάς

Μια επιχείρηση στο εσωτερικό της Γάζας θα έχει σκοπό την εξολόθρευση κορυφαίων ηγετών της Χαμάς και τη διάσωση ομήρων, αλλά εκτιμάται ότι θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.

Και θα περιλάμβανε μάχες στον δρόμο με εξτρεμιστές της Χαμάς που είχαν χρόνια να προετοιμάσουν σήραγγες και παγίδες, αναφέρει το πρακτορείο AP.

Νετανιάχου: «Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε ομιλία του για το σχηματισμό έκτακτης κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «κάθε μέλος της Χαμάς είναι  νεκρός».

Μιλώντας μαζί με τον Νετανιάχου, ο ηγέτης της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ είπε «Υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο. Τώρα είναι καιρός για πόλεμο», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ».