Ένοπλοι μισθοφόροι, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, έφτασαν την Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν, προερχόμενοι από τη Συρία, ενώ άλλη μια ομάδα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον ίδιο προορισμό, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αζερικών δυνάμεων και εκείνων της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο – Καραμπάχ που στηρίζεται από την Αρμενία.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονταν και σήμερα το πρωί, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.
Η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν μια χώρα 10 εκ. κατοίκων, κυρίως μουσουλμάνων, πλούσια σε πετρέλαια και ενισχυμένη με βαρύ οπλισμό, απέναντι στην αυτόνομη επαρχία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που υποστηρίζεται από την Αρμενία των 3 εκ. κατοίκων, κυρίως χριστιανών.
Το Αζερμπαϊτζάν αισθάνεται πλέον ισχυρό και με την τουρκική υποστήριξη επιδιώκει να κατακτήσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχοντας ήδη καταλάβει αρκετά χωριά με τις χθεσινές επιχειρήσεις. Η υποστήριξη από την Τουρκία με αποστολή μαχητών και όπλων χαρακτηρίζεται από διεθνείς παρατηρητές ως μία νέα ωμή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, που θα έπρεπε να έχει ξεσηκώσει όλο τον δυτικό κόσμο.
Από την επιδρομή των Αζέρων υπάρχουν πολλά θύματα. Μέχρι στιγμής αναφέρονται πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ.
Συνολικά 39 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες
Τουλάχιστον άλλοι 15 στρατιώτες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχιθείσας αυτής περιοχής που στηρίζεται από την Αρμενία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39. Συνολικά 32 στρατιωτικοί του Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Κυριακή, το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί.
Επιπλέον πέντε άμαχοι Αζέροι και δύο Αρμένιοι άμαχοι από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν επίσης σκοτωθεί. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας,
Ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, επιβεβαίωσε ότι ο αποσχισθείς θύλακας έχασε κάποιες θέσεις του, στις συγκρούσεις με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, τόσο μεταξύ των αμάχων όσο και μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού.
ΗΠΑ – Ρωσία ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες
Με τη Μόσχα να παίζει τον ρόλο του διαιτητή στην περιοχή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να σταματήσουν οι συγκρούσεις, οι χειρότερες από το 2016 σε αυτήν την αμφισβητούμενη περιοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ οι οποίες προέτρεψαν απόψε το Αζερμπαϊτζάν και τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα.
Ο «υπ’ αριθμόν 2» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στίβεν Μπίγκαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις, «να χρησιμοποιήσουν μέσα άμεσης επικοινωνίας για να εμποδιστεί κάθε άλλη κλιμάκωση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια ή δήλωση που θα υποδαύλιζε τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες
Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι τουλάχιστον 16 στρατιώτες των αυτονομιστών σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις μάχες, σύμφωνα με τις αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για την κλιμάκωση, ανακοίνωσαν επίσης θύματα μεταξύ των αμάχων: το Γερεβάν κάνει λόγο για μία γυναίκα και ένα παιδί νεκρούς ενώ το Μπακού ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε μια πενταμελής οικογένεια Αζέρων.
Μια ένοπλη σύγκρουση ευρείας κλίμακας στην οποία θα εμπλέκονταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση των αντίπαλων δυνάμεων στην περιοχή του Καυκάσου, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η αντιπαράθεση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν με τη στήριξη της Αρμενίας, υποδαυλίζει τις περιφερειακές εντάσεις εδώ και 30 χρόνια.
Οι μισθοφόροι από την Συρία
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι μισθοφόροι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, έφτασαν την Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν, προερχόμενοι από το Αφρίν της Συρίας.
Οι πηγές του Παρατηρητηρίου επιβεβαίωσαν ότι άλλη μια ομάδα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.
Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα για τη μετατροπή των ενόπλων που μάχονται στη Συρία, σε μισθοφόρους.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, αξιόπιστες πηγές ενημέρωσαν το Παρατηρητήριο ότι η τουρκική κυβέρνηση μετέφερε πάνω από 300 μαχητές των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών φατριών, ως επί το πλείστον των «Σουλτάν Μουράτ» και «Αλ-Αμασάτ», από τα χωριά και τις πόλεις του καντονιού Αφρίν, βορειοδυτικά του Χαλεπιού.
Οι ίδιοι οι μαχητές δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν για να φυλάξουν τα σύνορά του έναντι αμοιβής 1.500 έως 2.000 δολαρίων.
Ωστόσο, το Παρατηρητήριο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει εάν ο προορισμός τους θα ήταν το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη ή κάποιο άλλο μέρος.
Αξιόπιστες πηγές του Παρατηρητηρίου επιβεβαίωσαν ότι νέα παρτίδα περίπου 1.400 μισθοφόρων, υποστηριζόμενων από την Τουρκία, επέστρεψε από τη Λιβύη στη Συρία, αφού έληξε ο χρόνος των συμβάσεών τους.