Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια τους.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία», επεσήμανε ο Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει «επίσημο χρονοδιάγραμμα», καθώς οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Καθώς η Τουρκία είναι «σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ, αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της Συμμαχίας», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένει κανείς μια καταστροφή και δύσκολές στιγμές προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Εξάλλου ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 με όρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, αν η αμερικανική κυβέρνηση τηρήσει μια αποφασιστική στάση.

Αναμένει να λάβει την στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου

Λίγο νωρίτερα στη διάρκεια της ίδιας κοινής συνέντευξης Τύπου ο Τσαβούσογλου είχε επισημάνει ότι η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του τουρκικού μπλόκου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου επεσήμαναν τις διαφωνίες τους, με τον Αμερικανό υπουργό να υπενθυμίζει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» και πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό»

«Θα ήταν άδικο να αναχθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε προϋπόθεση για τα F-16», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει τα χέρια δεμένα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα «οι (αμερικανικές) κυρώσεις να αρθούν το συντομότερο δυνατό».

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού μετέβη χθες, Κυριακή, στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από δύο χρόνια.

Η συνάντηση Ερντογάν-Μπλίνκεν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Οι Ερντογάν και Μπλίνκεν συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στη μεγάλη αίθουσα του αεροδρομίου Εσένμπογκα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.