Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Διεθνή Τρόμος στη Βηρυτό: Κατασχεμένα πυρομαχικά, πλοίο από Ρωσία, προϊστορία με Χαζμπολάχ

Τρόμος στη Βηρυτό: Κατασχεμένα πυρομαχικά, πλοίο από Ρωσία, προϊστορία με Χαζμπολάχ

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν 135 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές.

Ταυτόχρονα έρχεται στην επιφάνεια η προϊστορία της διακίνησης πυρομαχικών και του ύποπτου προορισμού τους με Ρώσικο πλοίο, που ξεκίνησε από την Γεωργία, με σημαία Μολδαβίας και Ρώσο έμπορο. Αντίστοιχη περίπτωση είχε σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν με ανάμιξη της Χεζμπολάχ και μια προηγούμενη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Λεμεσού.

Τώρα η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Εμπλέκεται η οργάνωση Χεζμπολάχ;

Βηρυτός : Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας.

Η έκρηξη στη Βηρυτό, η τραγωδία στο Μαρί και η νιτρική αμμωνία που αγοράστηκε από την Χεζμπολάχ

Οι πολύνεκρες εκρήξεις στην Βηρυτό, την Τρίτη το απόγευμα, έφεραν στο προσκήνιο μια άλλη ισχυρή πολύνεκρη έκρηξη, το 2011, στο Μαρί, στη ναυτική βάση, της Λεμεσού. Έκρηξη που προήλθε από κατασχεμένα πυρομαχικά και στοίχισε τις ζωές 13 συνανθρώπων μας και στην οικονομία της Κύπρου ζημιά 24 δισ. ευρώ. Θυμίζει επίσης τη δράση Χεζμπολάχ, μιας δράσης που έχει να κάνει με την Κύπρο.

Μπορεί να είναι σύμπτωση αλλά οι εκρήξεις πυρομαχικών τόσο στη Κύπρο όσο και στο Λίβανο προήλθαν από κατασχεμένα πυρομαχικά. Η πρώτη στο Μαρί προήλθε από πυρομαχικά που προορίζονταν για τη Συρία και που δεσμεύτηκαν στην Κύπρο.

Η δεύτερη και φονικότερη που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό προήλθε και από τη αποθήκευση 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που είχαν κατασχεθεί το 2013 και βρίσκονταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της Βηρυτού. Πριν από τις εκρήξεις τόσο η Κύπρος, όσο και ο Λίβανος βρίσκονταν μια ανάσα πριν από το ΔΝΤ με την οικονομία των δύο χωρών να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στην Κύπρο, έτριξαν τα τζάμια των σπιτιών στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, θύμισε βομβαρδισμό από αεροπλάνα. Οι πιο ψύχραιμοι τηλεφωνούσαν στην Αστυνομία ζητώντας πληροφορίες για το… επίκεντρο του σεισμού. Νόμιζαν ότι είχε προηγηθεί κάποια ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κύπρο.

Ουδείς φανταζόταν ότι αυτός ο απίστευτος κρότος που ακούστηκε από μια έως την άλλη άκρη της Κύπρου οφειλόταν σε εκρήξεις στη Βηρυτό. Ήταν τόσο αισθητή η έκρηξη στην Κύπρο, που οι αρμόδιες αρχές μέτρησαν την ατμόσφαιρα εάν είχε μολυνθεί.

Αλλά και στη λιβανική πρωτεύουσα με τους 2,7 εκατ. κατοίκους και με τους 2.000 Κύπριους που ζουν μόνιμα εκεί υπήρξαν προβλήματα. Το κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κύπρου υπέστη ζημιές (όπως και τα κτίρια άλλων διπλωματικών αποστολών).

Η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Λίβανο τραυματίστηκε. Πρεσβεία και πρεσβευτική κατοικία της Κύπρου καταστράφηκαν. Πολλοί Κύπριοι έμειναν άστεγοι. Και τώρα στη Λευκωσία ετοιμάζεται βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων, όπως ακριβώς έπραξε και η Ελλάδα.

Διακίνηση μέσω Κύπρου από την Χεζμπολάχ

Αυτή η φονική νιτρική αμμωνία δεν ήταν καθόλου άγνωστη στην Κύπρο. Τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με κυπριακά δημοσίευματα («Φιλελεύθερος- Sigmaslive) η κυπριακή Αστυνομία είχε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατοικία στη Λάρνακα αγοράστηκε από μέλος της Χεζμπολάχ και ότι στην κατοικία αυτή αποθηκεύτηκε μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις της Οργάνωσης. Επιθέσεις που θα ελάμβαναν χώρα σε κυπριακό έδαφος σε στόχους όμως ξένων συμφερόντων. Η νιτρική αμμωνία θα χρησιμοποιείτο για την κατασκευή βομβών.

Οι κυπριακές αρχές συνέλαβαν στις 27 Μαΐου έναν 26χρονο Λιβανέζο (κατόχου καναδικού διαβατηρίου) και σε έρευνα στο σπίτι του εντοπίστηκαν 447 κιβώτια που περιείχαν 65.573 συσκευασίες νιτρικής αμμωνίας συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν οι 8,2 τόνοι νιτρικής αμμωνίας έπαιρναν φωτιά στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο 26χρονοις Λιβανέζος παραδέχθηκε, στην ανάκριση ότι ήταν μέλος της Χεζομπολάχ, αλλά δεν είπε το παραμικρό για το πώς βρέθηκε τόση μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας στο σπίτι του. Είχε εκπαιδευτεί, όπως είπε, στο Ιράν στα τάγματα των «Φρουρών της Επανάστασης».

Στη δίκη που ακολούθησε παραδέχθηκε ότι η νιτρική αμμωνία προοριζόταν για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων στην Κύπρο (κυρίως του Ισραήλ και των ΗΠΑ). Το Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο) του επέβαλε ποινή 6 ετών για συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, για παροχή στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Και τούτο γιατί κάθε φορά που ταξίδευε στην Κύπρο για να ελέγξει τα κιβώτια της νιτρικής αμμωνίας ελάμβανε περί τα 3.500 ευρώ.

Πλοίο της Ρωσίας με σημαία Μολδαβίας

Tις ευθύνες για τον χειρισμό της παραμονής των αποθεμάτων νιτρικής αμμωνίας στο Λιμάνι της Βηρυτού αναζητούν πλέον στο Λίβανο προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τα αίτια της φονικής έκρηξης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας. Το Rhosus, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ισότοπο παρακολούθησης πλοίων, Fleetmon, κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.

To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους. Όμως οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του – πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον Fleetmon. Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον κ. Grechushkin Igor, Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου (τελευταίος γνωστός διευθυντής Teto Shipping, Κύπρος), αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Πάντως σε αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βρέθηκε εταιρεία γραμμένη με όνομα Teto Shipping στην Κύπρο. Ωστόσο ο Igor Grechushkin εμφανίζεται ως Manager σε μια εταιρεία με όνομα Unimar Service. Πάντως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το πλοίο πριν φτάσει την Βηρυτό είχε καταγράψει ως προηγούμενο λιμάνι αυτό της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου 2013.

(Πηgή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/in.gr)