Με διπλωματική γλώσσα, που δεν κρύβει καμία απολύτως επίπτωση για την Τουρκία, ούτε καν αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προκλήσεις, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τζο ΜπάΊντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, που κράτησε πάνω από μια ώρα στη Ρώμη.Τα

Είναι απορίας άξιον που βρίσκουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης τα στοιχεία για να αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τον Ερντογάν, καθώς το μόνο, που αναφέρεται είναι ότι ο Μπάϊντεν εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.