Σε σύγχρονη μορφή φασισμού με επεκτατικές βλέψεις, ακόμα και με χρήση βίας εκλαμβάνονται οι δηλώσεις του διδύμου Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ για Γροιλανδία, Καναδά και Διώρυγα του Παναμά, δείχνοντας ότι δεν διστάζουν να φέρουν τον κόσμο “άνω – κάτω”.

Παρά τις αντιδράσεις μεμονωμένων Ευρωπαίων δεν φαίνεται να υπάρχει ένα κύμα ξεσηκωμού εναντίον του νεοφασιστικού αυτού μοντέλου, που με την ισχύ του χρήματος και των επικοινωνιακών μέσων προσπαθεί να ανατρέψει εκλεγμένους ηγέτες και να προωθήσει ακροδεξιά μορφώματα στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα ενισχύει δυνάμεις, όπως η Τουρκία, που εμφανίζεται ως περιφερειακός ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, με τους ύμνους του Τραμπ για τον Ερντογάν, ο οποίος δεν κρύβει τις επιδιώξεις του με την “Γαλάζια Πατρίδα”

Αντιδράσεις για την Διώρυγα του Παναμά

«Καμπανάκι» για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει επανειλημμένα πως θέλει οι ΗΠΑ να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά.

Εάν ο Παναμάς υποχωρούσε, αν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, παραχωρώντας προνομιακές τιμές στα αμερικανικά πλοία που διέρχονται από τη Διώρυγα, θα προκαλείτο «χάος», επισήμανε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της αρχής που διαχειρίζεται τη στρατηγικής σημασίας υποδομή, ο Ρικάουρτε Βάσκες Μοράλες, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη Wall Street Journal.

«Οι κανόνες είναι οι κανόνες, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για τους Κινέζους, για τους Αμερικανούς ή για οποιονδήποτε άλλον, αυτό θα αντίκειτο προς τη συμφωνία ουδετερότητας, προς το διεθνές δίκαιο και θα οδηγούσε σε χάος», τόνισε ο κ. Βάσκες Μοράλες στην αμερικανική οικονομική εφημερίδα.

Της ευκαιρίας δοθείσης, διέψευσε κατηγορηματικά πως το Πεκίνο ασκεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο επιρροή στη λειτουργία της Διώρυγας: «Η Κίνα δεν έχει καμιά ανάμιξη στη λειτουργία μας», ξεκαθάρισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει επανειλημμένα πως θέλει οι ΗΠΑ να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά -την κατασκεύασαν οι Αμερικανοί κι εγκαινιάστηκε το 1914- αν δεν μειωθούν τα κόστη διέλευσης για τα αμερικανικά πλοία.

Τραμπ: Τα πλοία μας να πληρώνουν πιο πολλά

Προχθές Τρίτη εξεμάνη εναντίον της συμφωνίας που είχε υπογράψει το 1977 ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, δυνάμει της οποίας ο έλεγχος της Διώρυγας εκχωρήθηκε στον Παναμά στα τέλη του 1999.

«Δεν μας συμπεριφέρονται δίκαια. Αναγκάζουν τα πλοία μας να πληρώνουν πιο πολλά από τα πλοία άλλων χωρών», πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος νέος πρόεδρος.

«Μας κοροϊδεύουν επειδή νομίζουν πως είμαστε ηλίθιοι. Αλλά δεν είμαστε πια ηλίθιοι», πρόσθεσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη μεθεπόμενη Δευτέρα 20ή Ιανουαρίου.

Η εθνική κυριαρχία του Παναμά στη Διώρυγα «δεν είναι διαπραγματεύσιμη», του απάντησε ο Χαβιέρ Μαρτίνες-Ατσά, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Τραμπ: «Δεν μπορώ να σας το εγγυηθώ ότι δεν θα ασκήσουμε βία»

Ερωτηθείς προχθές αν δεσμεύεται πως δεν θα κάνει χρήση βίας, δεν θα στείλει τον αμερικανικό στρατό να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά, ζωτικής σημασίας αρτηρία για τις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, ή τη Γροιλανδία -αυτόνομη περιοχή της Δανίας που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει επίσης να προσαρτηθεί-, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «δεν μπορώ να σας το εγγυηθώ» για καμιά από τις δύο περιπτώσεις.

Θρασύτατες παρεμβάσεις του Μασκ στην Ευρώπη

Ιδιωτικές συνομιλίες με συμμάχους του είχε ο Έλον Μασκ με αντικείμενο την πτώση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ πριν τις επόμενες εκλογές στη χώρα, όπως μεταδίδουν οι FT.

Ο Μασκ έχει βάλει στο σταυρόνημά του τις πολιτικές ηγεσίες συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.

Πηγές που έχουν γνώση του θέματος αποκάλυψαν στη βρετανική εφημερίδα ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και στενός σύμμαχος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και οι «ακροδεξιοί σύμμαχοί» του αναζητούν τρόπους για «να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία».

Ο Μασκ επιδιώκει στήριξη στο Reform UK για να προκαλέσει την πτώση του Στάρμερ

Συγκεκριμένα «ο Μασκ αναζήτησε πληροφορίες για το κατά πόσον θα είναι εφικτό να οικοδομηθεί υποστήριξη προς εναλλακτικά βρετανικά πολιτικά κινήματα – ιδίως το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Reform UK – για να εξαναγκάσει την αλλαγή του πρωθυπουργού πριν τις επόμενες εκλογές».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Μασκ «έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την βρετανική πολιτική σκηνή το τελευταίο εξάμηνο και ασκεί ολοένα και εντονότερη κριτική στην κυβέρνηση του Στάρμερ».

Ο Μασκ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό του ρεπορτάζ των FT. «Η άποψή του είναι ότι απειλείται ο ίδιος ο δυτικός πολιτισμός», είπε μια από τις πηγές στην εφημερίδα.

Γιατί ο Μασκ κήρυξε τον πόλεμο στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί δεν εξέλεξαν τον περασμένο Νοέμβριο τον Έλον Μασκ, αλλά αφού εξασφάλισε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ενεργεί τρόπον τινά ως συμπρόεδρός του και βάζει τώρα στο σταυρόνημά του την Ευρώπη.

Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του το Χ ως καταπέλτη, ο Μασκ εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες επιθέσεις στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας και της Βρετανίας, επικρίνοντας τις κυβερνήσεις τους και αμφισβητώντας νόμους που έχουν θεσπίσει καθώς και την οικονομική τους επάρκεια.

Ο Μασκ προσέβαλε προσωπικά τους ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας, αποκαλώντας «ανόητο» τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, «αντιδημοκρατικό τύραννο» τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και κατηγορώντας τον Κιρ Στάρμερ ως «συνένοχο στον βιασμό της Βρετανίας».

Ο Μασκ εναγκαλίστηκε την παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας, παρακάμπτοντας την παραδοσιακή αντιπολίτευση για να υποστηρίξει την ακροδεξιά ως υπέρμαχο του «πολιτικού ρεαλισμού», σημειώνει το Bloomberg,

Οι λόγοι για τους οποίους ο Μασκ φαίνεται να επιδιώκει την καταστροφή των σχέσεων των ΗΠΑ με τους βασικούς συμμάχους τους στην G7, όπου έχουν σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα, κάθε άλλο παρά ξεκάθαροι είναι.

Ωστόσο, πρόκειται για μια δυναμική που θα λάβει περαιτέρω διαστάσεις αύριο, Πέμπτη, όταν ο Μασκ θα φιλοξενήσει μια συζήτηση στο X με την Αλίς Βάιντελ, συν-επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ενός αντιμεταναστευτικού, εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος, στο οποίο βάζει πλάτες ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, μολονότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις το αποφεύγουν ως εξτρεμιστικό.

Η Κομισιόν αντιδρά στον ακτιβισμό του Μασκ – Υπό εκτεταμένη έρευνα ο τρόπος λειτουργίας του twitter

Η Κομισιόν δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει την εκδήλωση για τυχόν κινδύνους σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών στη Γερμανία.

«Ο Μασκ χτίζει την αυτοκρατορία του και δοκιμάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει» λέει ο Αλέξις Βιχόφσκι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια με ειδίκευση στην τεχνολογία, τις κυβερνήσεις και την εξουσία.

Ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, οι ενέργειές του δεν αποσκοπούν πιθανώς στο να βγάλει ακόμη περισσότερα χρήματα, αλλά «να αυξήσει τη δύναμή του και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να αλλάξει τον κόσμο», σημειώνει. «Φυσικά, αυτό είναι μια τεράστια πράξη ύβρεως και χρειάζεται μεγάλο εγωισμό. Αλλά ο Μασκ είναι πεπεισμένος ότι ξέρει τι είναι καλύτερο».

Στο πλευρό του Μασκ ο Μπάνον

Για τον Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλο στρατηγικής του Λευκού Οίκου και στενό συνεργάτη του Τραμπ, ο πλούτος και η επιρροή του Μασκ είναι πολύτιμα όπλα για την προώθηση των δικών του λαϊκιστικών, MAGA πολιτικών στόχων στην Ευρώπη.

«Το χρήμα και η πληροφορία είναι τα δύο τακτικά πυρηνικά όπλα της σύγχρονης πολιτικής – και ο Μασκ μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα», δήλωσε.

Ο Μπάνον ανέκαθεν υποστήριξε ότι η ανάρρηση του Τραμπ στην προεδρία το 2016 ήταν μέρος μιας παγκόσμιας λαϊκιστικής εξέγερσης που ξεκίνησε στη Βρετανία με το δημοψήφισμα που επικύρωσε το Brexit. Μετά τη νίκη του Τραμπ ο Μπάνον εργάστηκε για την απόκτηση πολιτικής επιρροής στην Ευρώπη, συμμάχησε με λαϊκιστές πολιτικούς και προσπάθησε να υπονομεύσει την ενότητα της Ευρώπης.

Παρά την αντιπάθειά του για τον Μασκ και τις κόντρες τους -η τελευταία για την αμερικανική πολιτική αναφορικά με το μεταναστευτικό και τις βίζες-, ο Μπάνον υποστηρίζει την εμπλοκή του αφεντικού του Χ, της Tesla και της SpaceX στην ευρωπαϊκή πολιτική, θεωρώντας ότι με την επανεκλογή του Τραμπ το λαϊκιστικό κύμα επιστρέφει πλέον από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

«Υποστηρίζω τη συμμετοχή του γιατί ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», λέει ο Μπάνον.

Εχθρός του Μασκ η Κεντροαριστερά

Στην περίπτωση του Μασκ, ο εχθρός είναι η κεντροαριστερά, είτε εκείνη των Εργατικών του Στάρμερ είτε εκείνη της απερχόμενης κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη Σολτς στη Γερμανία.

Όχι μόνο παρέθεσε στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο γνώμης του στην Κυριακάτικη Welt τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει την Afd, αλλά υποστήριξε ότι μόνο το ακροδεξιό κόμμα, που τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γερμανίας από την ΕΕ και το ευρώ, μπορεί να σώσει τη χώρα.

Αναφορικά με τη Βρετανία, οι επιθέσεις του Μασκ ξεκίνησαν από το ρατσιστικό κύμα βίας που ξέσπασε το καλοκαίρι, όταν προέβλεπε ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος», και κλιμακώθηκαν με τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Στάρμερ, τον οποίο κατηγόρησε λόγω της αποτυχίας του, όπως λέει, όταν ήταν επικεφαλής εισαγγελέας της χώρας να διαχειριστεί σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης 1.400 παιδιών από το 1997 μέχρι και το 2013 στο Ρόδεραμ της βόρειας Αγγλίας.

Στελέχη των Εργατικών υποπτεύονται ότι το μένος του Μασκ κατά του Στάρμερ πηγάζει από την αντιπάθειά του για τη συγκρότηση το 2018 από τη νυν προσωπάρχη του Βρετανού πρωθυπουργού, Μόργκαν Μακ Σουίνι, μιας ομάδας που σκόπευε να κάνει εκστρατεία κατά του διαδικτυακού εξτρεμισμού.

Η κόντρα με τον Σολτς στη Γερμανία

Με την πλάτη στον τοίχο στις δημοσκοπήσεις, ο Σολτς δείχνει να έχει ένα πιο φλέγον πρόβλημα έναντι του Στάρμερ, καθώς οι επόμενες εκλογές στη Βρετανία προβλέπονται -εκτός απροόπτου- για το 2029.

Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η υποστήριξη του Μασκ στην AfD είναι μάλλον απίθανο να την ωφελήσει στις εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να του γυρίσει μπούμερανγκ αναφορικά με το μεγάλο εργοστάσιο της Tesla κοντά στο Βερολίνο. Η υποστήριξη στη Γερμανία για ένα μποϊκοτάζ στην Tesla πήρε τα πάνω της το καλοκαίρι, όταν ο Μασκ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Τραμπ, και ανάλογες φωνές ακούγονται εκ νέου στη χώρα.

Δεν μιλάει ο Μασκ για Κίνα και Ρωσία

Εξίσου σημαντικά με αυτά που λέει είναι και αυτά που δεν λέει ο Μασκ, με τη σιγή του αναφορικά με την Κίνα και τη Ρωσία να είναι εκκωφαντική, όπως σχολιάζουν οι FT.

Ο Μασκ ουδέποτε μίλησε για την καταπίεση ή τους πολιτικούς κρατούμενους στις δύο αυτές χώρες, ούτε διατύπωσε ποτέ ανησυχίες για τα 20.000 παιδιά Ουκρανών που απήχθησαν από τα σπίτια τους και τα υιοθέτησαν διά της βίας ρωσικές οικογένειες.

Η σιωπή του Μασκ αναφορικά με την Κίνα μπορεί να εξηγθεί αφού η Τesla έχει μεγάλες επιχειρήσεις εκεί και δεν θέλει να πάρει ρίσκα. Ταυτόχρονα, υιοθετεί τον θαυμασμό του Τραμπ για τη Ρωσία του Πούτιν και την αποστροφή για την Ευρώπη.