Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας με 38.000 αστυνομικούς, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη,  πέντε ελικόπτερα και πάνω από 100 “αύρες” που τηρούν την τάξη  στην Κωνσταντινούπολη, άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την επικράτεια για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Σε όλη την χώρα συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

Ο  Ταγίπ Ερντογάν θα ψηφίσει σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα ψηφίσει στην Σμύρνη, ενώ όπως κάθε φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ψηφίσουν στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, θα ρίξει την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του Καλού Κόμματος ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ πρόκειται να ψηφίσει στην Γιάλοβα από όπου κατάγεται. Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Οι έξι υποψήφιοι

Έξι είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι στην Τουρκία, οι οποίοι θα αναμετρηθούν στις εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου.

Ο σημερινός ηγέτης της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί άλλη μία προεδρική θητεία. Από το 2003 ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και από το 2014 πρόεδρός της.

Ίδρυσε και είναι ο ηγέτης του AKP, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή τα τελευταία 16 χρόνια.

Σύμμαχός του σ’ αυτές τις εκλογές είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το εθνικιστικό κόμμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η συμμαχία των δύο αυτών των κομμάτων συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 49% και απέχει μια ανάσα από το να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Δεύτερος στις δημοσκοπήσεις είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που εκπροσωπεί το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το ποσοστό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι γύρω στο 25% και θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν, αν υπάρξει δεύτερος γύρος, στις 8 Ιουλίου.

Τρίτη στις δημοσκοπήσεις έρχεται η συντηρητική, εθνικίστρια Μεράλ Ακσενέρ. Η μεγάλη έκπληξη.πολλοί πιστεύουν ότι θα έχει περισσότερες πιθανότητες να βγει Πρόεδρος, αν βρισκόταν στο δεύτερο γύρο απέναντι στον Ερντογάν.

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου κατεβαίνει με το Σααντέτ, το Κόμμα της Ευτυχίας. Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν στον ισλαμιστή υποψήφιο κάποιο αξιόλογο ποσοστό. Μαζί με το κόμμα της Ακσενέρ, το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου και του Ουϊσάλ έχουν φτιάξει την Εθνική Συμμαχία.

Οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι είναι, ο Ντογκού Περιντσέκ που ηγείται του Πατριωτικού Κόμματος και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος, αν και βρίσκεται στη φυλακή από το 2016.