Τα σχέδιά της για δημιουργία μιας πλωτής μεγάλης πόλης με το όνομα Dogen City αποκάλυψε η πρωτοποριακή ναυτιλιακή startup επιχείρηση N-Ark στην Ιαπωνία. 

Επίκεντρο της πρωτοποριακής ιδέας δεν είναι μόνο η αειφορία και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης αιχμής και η πρόληψη ασθενειών στους κατοίκους της.

Με έκταση 390 στρέμματα, η «άνοση» γειτονιά θα μπορεί να στεγάσει 40.000 ανθρώπους (10.000 κατοίκους και 30.000 επισκέπτες ή τουρίστες). Η κυκλική δομή θα είναι σε θέση να αντέξει τις φυσικές καταστροφές και θα περιλαμβάνει δημόσιες κατοικίες, ιατρικά ερευνητικά κέντρα, εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, ακόμη και χώρους εκτόξευσης διαστημικών σκαφών.

«Για τη διατήρηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και την επίλυση προβλημάτων, οι πολιτικές, επιχειρηματικές και τεχνολογικές στρατηγικές πρέπει να ενωθούν για να δημιουργήσουν μια νέα θαλάσσια οικονομία», γράφει η N-Ark στον ιστότοπό της.

Η Dogen City θα αποτελείται από τρία στρώματα ή «βιομηχανίες», όπως τα ονομάζει η εταιρεία, το καθένα με τον δικό του σκοπό. Πρώτον, υπάρχει ένα κατοικήσιμο, αυτοσυντηρούμενο θαλάσσιο χωριό που θα παρέχει υποδομές διαβίωσης και θα προωθεί την ψυχική και σωματική φροντίδα. Το σχήμα του δακτυλίου το προστατεύει επίσης από την απειλή ενός τσουνάμι.