«Μαζικές εκκαθαρίσεις στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας» άρχισαν με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς ανταποκριτές.
Τις έρευνες έχει αναλάβει το πλέον έμπιστο από τα σώματα ασφαλείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Ρωσίας FSO, όπως αναφέρει το CNN επικαλούμενο τον στρατιωτικό μπλόγκερ Rybar, και στο σταυρόνημά της μπαίνουν μέλη του προσωπικού του ρωσικού στρατού, που είτε απέτυχαν να αποτρέψουν την ανταρσία, είτε συνεργάστηκαν με τους στασιαστές, ενώ μεταξύ των υπόπτων είναι και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί.
Ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, γενικός επιτελάρχης της Ρωσίας, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία «επισήμως διατηρεί το πόστο του», αλλά «δεν εμπλέκεται πλέον στη λήψη των αποφάσεων», αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ο Rybar, ενώ η διοίκηση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» έχει περάσει πλέον στα χέρα του Διοικητή των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Μιχαήλ Τεπλίνσκι, σύμφωνα με πολλά ρωσικά στρατιωτικά δίκτυα.
Άφαντος ο στρατηγός Σουροβίκιν
Οι προηγούμενες σχέσεις των υπόπτων με τη Wagner είναι βασικός παράγοντας στις συνεχιζόμενες έρευνες.
Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, άλλος ένας πρώην διοικητής των ρωσικών δυνάμεων εισβολής στην Ουκρανία που πιστεύεται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, πιθανότατα έχει συλληφθεί, όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, καθώς θεωρείται ότι γνώριζε τα σχέδια του επικεφαλής της Wagner και δεν αντέδρασε.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω του μεγάλου αριθμού υψηλόβαθμων διοικητών που είχαν ζωτικούς ρόλους τόσο στο ρωσικό στρατό όσο και στη μισθοφορική οργάνωση. Στο σταυρόνημα της έρευνας για πιθανή εμπλοκή του στην ανταρσία βρίσκεται και ο πρώην υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, που αποπέμφθηκε από τη θέση του τον περασμένο Απρίλιο και μία εβδομάδα αργότερα εντάχθηκε στη Wagner.
Ευθύνες και σε χαμηλότερα κλιμάκια του στρατού
Οι έρευνες επεκτείνονται και σε χαμηλότερα κλιμάκια του στρατού, που απέτυχαν να εμποδίσουν την πορεία των στασιαστών προς τη Μόσχα.
«Εξετάζεται το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης για τον αρχηγό των συνοροφυλάκων που επέτρεψε να περάσουν οι άνδρες της Wagner», ανέφερε το στρατιωτικό δίκτυο Two Majors στο Telegram, ενώ στο σταυρόνημα είναι και πιλότοι -τουλάχισταν τέσσερα πληρώματα – που αρνήθηκαν να εκτελέσουν διαταγές να βομβαρδίσουν τη φάλαγγα των μαχητών του Πριγκόζιν.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε έρευνα για τα οικονομικά της Wagner
Οι φερόμενες εκκαθαρίσεις στο στρατό και τα σώματα ασφαλείας στη Ρωσία δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. «Αν κλείσει ο φάκελος με την ποινική δίωξη κατά του Πριγκόζιν και απονεμηθεί χάρη σε όλους όσοι μετείχαν στην ανταρσία, μπορούν να σωθούν από μια τέτοια επιλεκτική εφαρμογή του ποινικού δικαίου οι αξιωματικοί, που δεν επέτρεψαν την αιματοχυσία»; διερωτήθηκε το δίκτυο Two Majors.
Ο Πούτιν άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις κατά μελών της Wagner ανακοινώνοντας έρευνα για οικονομικές ατασθαλίες της μισθοφορικής οργάνωσης, παρά τη συμφωνία που επέτρεψε σε όσους μετείχαν στην ανταρσία είτε να φύγουν στη Λευκορωσία, είτε να ενταχθούν στο στρατό της Ρωσίας, είτε να τον εγκαταλείψουν εντελώς.
«Ο Πριγκόζιν συνειδητοποιεί τώρα ότι η “αμνηστία” που έλαβε με τη συμφωνία κάλυπτε μόνον τις ποινικές κατηγορίες για την ανταρσία», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Αλπέροβιτς στο Twitter. «[Ο Πριγκόζιν] μπορεί τώρα να διωχθεί για άσχετες κατηγορίες, όπως υπεξαίρεση κρατικής περιουσίας, διαφθορά, φοροδιαφυγή. «Τέτοιες κατηγορίες δεν χρειάζεται καν να εφευρεθούν, αφού ο Πριγκόζιν είναι σχεδόν σίγουρα ένοχος για όλα τα προαναφερθέντα αδικήματα», πρόσθεσε.
Με ρήγμα απειλείται ο ρωσικός στρατός
Οι «εκκαθαρίσεις» και οι αντιδράσεις που φέρονται να προκαλούν, δείχνουν να στηρίζουν τη θεωρία ότι ο στρατός της Ρωσίας απειλείται στον απόηχο της ανταρσίας Πριγκόζιν με ρήγμα που θα μπορούσε να τον καταστήσει δυσλειτουργικό.
Μετά την βραχύβια ανταρσία είδαν το φως πληροφορίες περί εφόδων στα σπίτια μαχητών της Wagner, που επίσης προκάλεσαν αντιδράσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα ρήγματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «κατακερματισμό» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και στη δημιουργία κι άλλων μισθοφορικών οργανώσεων.