Η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία πρέπει «να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του στα δίκτυα TF1 και France 2.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε εμένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θέλει την έναρξη της ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους, «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν». «Δεν υπάρχουν 36 λύσεις», είπε, αν και παραδέχθηκε ότι απέτυχε να εξηγήσει τα οφέλη από τη μεταρρύθμιση στον γαλλικό λαό.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα συνεχίσει τη δημοκρατική του πορεία», τόνισε ο Μακρόν. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ελπίζει η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να ανάψει το πράσινο φως για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, που μεταξύ άλλων προβλέπει συνταξιοδότηση στα 64 χρόνια αντί των 62 σήμερα.

Σκληρή γλώσσα κατά των συνδικάτων

Ο Μακρόν επέκρινε τα συνδικάτα ότι δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό σχετικά με το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι οι εργατικές οργανώσεις απέρριψαν τα ανοίγματα της κυβέρνησης.

Αντιμέτωπος με την οργή των συνδικάτων, ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η πτώση της δημοτικότητάς του: «Μεταξύ των δημοσκοπήσεων βραχυπρόθεσμα και του γενικότερου συμφέροντος της χώρας, επιλέγω το δεύτερο», είπε. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε «επανάληψη» του διαλόγου για τις συνθήκες εργασίας, ένας στόχος λίαν φιλόδοξος, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο Μακρόν καταδίκασε επίσης τον «κυνισμό» ορισμένων μεγάλων εταιρειών που έχουν καταγράψει σημαντικά κατ’ εξαίρεσιν κέρδη που τους επιτρέπουν να επαναγοράσουν τις δικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο και τους ζήτησε μία «κατ’ εξαίρεσιν συμβολή» ώστε «οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επωφεληθούν» από τα χρήματα αυτά. Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση θα επεξεργασθεί μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Καταδίκασε την «ακραία βία» στις διαδηλώσεις

Ο Μακρόν χαρακτήρισε απαράδεκτη την «ακραία βία», όπως είπε δηλώνοντας ότι σέβεται το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις. «Θα διασφαλίσουμε ότι θα επανέλθει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή, ενόψει των λίγων που μπλοκάρουν τα πράγματα», είπε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ευρεία πλειοψηφία των Γάλλων είναι αντίθετη στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. «Aν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ», τόνισε, ωστόσο, ο Μακρόν.

 Η πρωθυπουργός Μπορν θα παραμείνει στο τιμόνι της κυβέρνησης

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, η κυβέρνηση της οποίας επέζησε της διπλής πρότασης μομφής πριν από δύο 24ωρα στην Εθνοσυνέλευση.

«Έχει την εμπιστοσύνη μου να ηγηθεί της κυβέρνησης αυτής», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι έδωσε οδηγίες στην Μπορν να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης η Μπορν είχε επιχειρήσει να διαβάσει μια ανακοίνωση, αλλά βουλευτές της αριστεράς άρχισαν να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο, την αποδοκίμασαν και σήκωσαν πλακάτ με το σύνθημα «Όχι στα 64» – δηλαδή την ηλικία συνταξιοδότησης που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η Μπορν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ειδική διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα. Δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε στοιχήματα με το μέλλον των συντάξεών μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

Αμέσως μετά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα και η συνεδρίαση έληξε.