«Λυσσαλέες μάχες» διεξάγονται ανάμεσα στα ουκρανικά και στα ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Αβντιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις δημιουργούν νέες αμυντικές θέσεις γύρω από την πολιορκημένη πόλη, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια πιθανή οπισθοχώρηση μπροστά στα κύματα των ρωσικών επιθέσεων.

«Λυσσαλέες μάχες διεξάγονται μέσα στην πόλη», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ολεκσάντρ Ταρνάφσκιι, ουκρανός στρατηγός στις ανατολικές περιοχές. «Τα στρατεύματά μας χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποκρούσουν τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «νέες θέσεις έχουν δημιουργηθεί και ισχυρές οχυρώσεις εξακολουθούν να εγκαθίστανται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δυνατά σενάρια».

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» για τα στρατεύματα που πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο και ιδίως στην πολιορκημένη Αβντιίβκα, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «κρίσιμη», διαβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές Ουκρανών

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατιώτες μας έχουν επαρκείς διοικητικές και τεχνολογικές ικανότητες για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές Ουκρανών», τόνισε ο Ζελένσκι αφότου ενημερώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι για την κατάσταση στην Αβντιίβκα και στο ανατολικό μέτωπο γενικότερα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, ανέφερε ότι η Αβντιίβκα κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι το αδιέξοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με την αποδέσμευση νέας βοήθειας προς το Κίεβο έχει ήδη «επιπτώσεις» στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)