Λανθασμένη ήταν η εκτίμηση μερικών επιστημόνων για την σεισμική δόνηση, που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο στην Αλβανία, καθώς τότε θεώρησαν ότι επρόκειτο για κύριο σεισμό, αλλά στην ουσία ήταν προσεισμός, όπως έδειξε η μετέπειτα συμπεριφορά του συγκεκριμένου  ρήγματος με τα καταστροφικά 6,4 Ρίχτερ.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.μιλώντας για ασυνήθιστη ακολουθία του ρήγματος που προκάλεσε τον χθεσινό σεισμό κοντά στο Δυρράχιο.

Ο καθηγητής, που βρίσκεται στην Αλβανία, τόνισε πως υπήρχε η άποψη ότι ο προηγούμενος σεισμός προ δύο μηνών, ήταν ο κύριος που έδωσε το συγκεκριμένο ρήγμα κάτι που, όπως αποδείχθηκε, δεν ίσχυε.

«Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς πάνω από 4 βαθμούς Ρίχτερ. Είχαμε έναν πάνω από 5,5 Ρίχτερ. Υπάρχει μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Είχε κάνει τον Σεπτέμβρη έναν σεισμό 5,6 Ρίχτερ τον οποίο παρακολουθήσαμε και νομίζαμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός στο ρήγμα. Είναι ασυνήθιστη η ακολουθία του. Μιλάμε για ανατροπή της κανονικότητας, ενώ υπήρχαν τότε μετασεισμοί. Είναι ασυνήθιστο αυτό που συνέβη και είμαστε λίγο επιφυλακτικοί ως προς την ακολουθία», είπε ο κ. Λέκκας στον ΣΚΑΪ

Ο κ. Λέκκας συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να εκτονωθεί το φαινόμενο με έναν μεγάλο μετασεισμό, καθώς και πως η καταστροφή στη περιοχή δικαιολογείται με βάση την ένταση του σεισμού και την κατασκευή των κτιρίων.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες στα κτίρια. Μιλάμε για κτίρια πενταόροφα που είναι δύσκολο να γίνει διάσωση. Το μέγεθος του σεισμού δικαιολογεί απόλυτα την καταστροφή. Υπήρχαν κτίρια που είχαν χτιστεί μόνο με τούβλα. Ένας σεισμός 5,8 με 5,9 είναι απαραίτητος για να εκτονωθεί το φαινόμενο. Είναι βέβαια και επικίνδυνο αυτό αν συμβεί», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε για άλλη μια φορά, πως το ρήγμα της Αλβανίας δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

«Δεν μπορεί να επηρεάσει την χώρα μας το συγκεκριμένο ρήγμα, αλλά θα πω το εξής: συνάδελφοι από τα Βαλκάνια θεώρησαν ότι διεγείρονται τα Βαλκάνια, λόγω κι άλλων σεισμών σε Κόσοβο και Ναύπακτο. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», ξεκαθάρισε.

Θυμίζει Βόλβη και Σερβομακεδονική Ζώνη

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σεισμική ακολουθία στο συγκεκριμένο ρήγμα θυμίζει την “συμπεριφορά” της λεγόμενης Σερβομακεδονικής Ζώνης, από την οποία είχε προκληθεί τον Ιούνιο του 1978 ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στη Βόλβη του νομού Θεσσαλονίκης. Τότε είχε προηγηθεί του μεγάλου σεισμού μια δόνηση της τάξεως του 5,1 – 5,2 βαθμών, που στην πραγματικότητα ήταν προσεισμός, όπως επίσης και μικρότερες δονήσεις, που έδειξαν ότι υπήρχε μια έντονη διέγερση.

Και στην Αλβανία η “συμπεριφορά” ήταν ανάλογη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση το ρήγμα του Δυρραχίου με αυτό της Βόλβης.

Όλα αυτά ωστόσο δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατη η οποιαδήποτε πρόγνωση για την σεισμική συμπεριφορά και είναι άνευ σημασίας όσα λέγονταν στο παρελθόν για την μέθοδο ΒΑΝ και άλλες σχετικές θεωρίες. Απλώς μπορεί να υπάρχουν εκτιμήσεις, που βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία, αλλά και στην  μακρόχρονη παρακολούθηση μιας συγκεκριμένης ζώνης.