Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι είναι νεκροί ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι επτά αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212, το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες

Την είδηση μεταδίδει το ημικρατικό πρακτορείο MEHR που αναφέρει ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες», ενώ την επιβεβαιώνουν και το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim και το ιρανικό κρατικό δίκτυ Press TV.

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση σε αυτό το στάδιο και ένας ιρανός αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters επιβεβαίωσε την είδηση.

«Ο πρόεδρος Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Εικόνες με διασώστες από τη συντριβή του ελικοπτέρου στο Ιράν

Νωρίτερα, όταν και βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, αξιωματούχοι εξέφραζαν τους φόβους τους ότι ήταν όλοι νεκροί.

Η Ερυθρά Ημισέληνος σήμερα τα ξημερώματα επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί, μαζί με ακόμα 8 άτομα.

«Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Ερυθράς Ημισελήνου έφτασαν στο σημείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο», ανέφερε.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδες έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (…), η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ, αρχικά, ενώ λίγο αργότερα μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή το ελικόπτερο Bell 212.

Those who DIED ALONG WITH IRANIAN PRESIDENT RAISI IN HELICOPTER CRASH 1- Ayatollah Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati 2- Ayatollah Seyyed Muhammad Ali Al-Hashem 3- Dr. Hossein Amirabdollahian 4- Dr. Malik Rahmati 5- Sardar Seyed Mehdi Mousavi 6- An Ansar al-Mahdi Corps (identity unknown) 7- Pilot (unknown identity) 8- The pilot’s help, unknown identity) 9-Kruchev (unknown identity)

(Αυτοί που πέθαναν ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΡΑΪΣΙ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ 1- Ayatollah Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati 2- Ayatollah Seyyed Muhammad Ali Al-Hashem 3- Δρ Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν 4- Δρ Malik Rahmati 5- Σαρντάρ Seyed Mehdi Mousavi 6- Σώμα Ansar al-Mahdi (άγνωστη ταυτότητα) 7- Πιλότος (άγνωστη ταυτότητα) 8- Βοήθεια του πιλότου, άγνωστη ταυτότητα) 9-Κρούτσεφ (άγνωστη ταυτότητα)

Την εκτίμηση ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο είναι νεκροί εξέφρασε και Ιρανός αξιωματούχος ο οποίος συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι ελπίδες λιγοστέουν ότι ο Ιρανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών επέζησαν από συντριβή ελικοπτέρου σε ορεινό έδαφος και παγωμένο καιρό.

«Το ελικόπτερο του προέδρου Ραΐσι κάηκε ολοσχερώς κατά τη συντριβή … δυστυχώς, όλοι οι επιβάτες υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Οι ομάδες διάσωσης έδωσαν μάχη με χιονοθύελλες ενώ επιχειρούσαν σε δύσβατη περιοχή όλη τη νύχτα για να φτάσουν στα συντρίμμια στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στο Ιράν προσεύχονταν χθες στους δρόμους από χθες, όταν έγιναν γνωστά τα νέα της συντριβής του ελικοπτέρου:

Tα συνεργεία διάσωσης νωρίτερα όταν άρχισαν να ψάχνουν το σημείο της συντριβής:
Ποιος ήταν ο εκλιπών πρόεδρος του Ιράν

Ποιος ήταν ο Ραϊσί

Ο 63χρονος υπερσυντηρητικός πολέμιος της διαφθοράς Εμπραχί Ραϊσί είχε εκλεγεί πρόεδρος τον Ιούνιο του 2021 με χαμηλό ποσοστό ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση από την οποία εξαιρέθηκαν κυρίως μεταρρυθμιστές και βετεράνοι πολιτικοί του Ιράν.

Ανέλαβε καθήκοντα δεσμευόμενος να τερματίσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση εμπορικών δεσμών με τη Δύση και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δεσμών με την Κίνα και τη Ρωσία. Η προεδρία του τερμάτισε μια περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Εξωτερικών διοικούνταν από πολύγλωσσους διπλωμάτες που ευνοούσαν καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και ισχυρότερο εμπόριο με την Ευρώπη.

Ο Ραΐσι υπόκειτo σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ εν μέρει λόγω της εμπλοκής του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Επί των ημερών του το Ιράν εμπλούτιζε ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου και παρεμπόδιζε τις διεθνείς επιθεωρήσεις. Το Ιράν έχει εξοπλίσει τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ενώ εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ μεσούντος του πολέμου του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης το Ιράν συνέχισε επίσης να εξοπλίζει ομάδες αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Χούθι της Υεμένης και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ο Ραϊσί ήταν ευρέως γνωστός γιατις υπερσυντηρητικές πολιτικές του απόψεις.

Είχε γίνει αναπληρωτής εισαγγελέας στην Τεχεράνη σε ηλικία μόλις 25 ετών. Στη συνέχεια διετέλεσε εισαγγελέας της Τεχεράνης, ενώ στην πορεία ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής του Οργανισμού Κρατικών Επιθεωρήσεων και πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του δικαστικού σώματος, προτού διοριστεί γενικός εισαγγελέας του Ιράν το 2014.

Ο Ραΐσί προκάλεσε έκπληξη με την κίνησή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία για πρώτη φορά το 2017 και ήρθε δεύτερος. Το 2019, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ τον διόρισε στην ισχυρή θέση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος.

Ο αντιπρόεδρος Μοκμπέρ θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα

Μετά τον θάνατο του Ραϊσί, καθήκοντα προέδρου του Ιράν θα αναλάβει προσωρινά ο 69χρονος αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μοκμπέρ, εφόσον το εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, μέχρις ότου γίνουν εκλογές.

Το Σύνταγμα του Ιράν ορίζει ότι οι τρεις αρχηγοί των κλάδων της κυβέρνησης — ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο αρχηγός του δικαστικού σώματος — πρέπει να μεριμνήσουν για εκλογές για την επιλογή νέου προέδρου εντός 50 ημερών από την ανάληψη καθηκόντων μεταβατικού προέδρου από τον αντιπρόεδρο της χώρας.

Σημειωτέον ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν λειτουργεί ως ο τελικός διαιτητής των εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία, επισκιάζοντας τις εξουσίες του προέδρου της χώρας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον μετριοπαθή πρώην Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο Ραΐσι έχει καλλιεργήσει μια στενή συμμαχία με τον Χαμενεΐ. Πολλοί Ιρανοί πίστευαν ότι ο Ραϊσί προετοιμαζόταν για να διαδεχθεί τον Χαμενεϊ.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2010, η ΕΕ συμπεριέλαβε τον Μοκμπέρ σε έναν κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που επέβαλε κυρώσεις για φερόμενη συμμετοχή στο θέμα «πυρηνικών ή βαλλιστικών δραστηριοτήτων». Μετά από δύο χρόνια, ο αξιωματούχος βγήκε από τη λίστα.

Ο δεύτερος στην ιρανική προεδρία είχε υπηρετήσει στο ιατρικό τμήμα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης πριν από δεκαετίες.

Λέγεται ότι ο Μοκμπέρ πέτυχε την υψηλή του θέση μέσω του ότι διηύθυνε πολλά από τα οικονομικά του Αλί Χαμενεΐ για χρόνια, καθώς και ως κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τον αγιατολάχ και τον Ραΐσι ώστε να αντέξει η ιρανική οικονομία επιδέξια στις δυτικές κυρώσεις για χρόνια.

Ποιος θα διαδεχθεί τον Ραϊσί

Αυτή είναι μια ευαίσθητη στιγμή για το Ιράν. Ο πρόεδρος Ραϊσί είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο θάνατός του θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, γράφει το Sky News.

Στο άμεσο διάστημα, ο αντιπρόεδρός του Μοχάμαντ Μοχμπέρ θα αναλάβει τον έλεγχο και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών.

Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αναγεννηθεί ξανά, κατά τον ανταποκριτή του βρετανικού ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης πολλές ομάδες αντιφρονούντων και μέσα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση.

Ο Ραΐσι δεν ήταν καθολικά δημοφιλής στο Ιράν. Έγινε πρόεδρος το 2021 τη δεύτερη φορά και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.
Ποιος αναμένεται να είναι ο διάδοχος του Ιρανού προέδρου Ραϊσί

Ο διάδοχος του Ραΐσι θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός.

Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραϊσί θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη. Θεωρούνταν ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά το θάνατό του, ο άλλος ήταν ο γιος του Χαμενεΐ, ο Μοτζταμπά.

Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραΐσι θα είναι θλιβερός- για πολλούς όμως, θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου που είχε αίμα στα χέρια του.