Με την φράση “θα βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα σε αυτό το δωμάτιο είναι οκ, είναι μέρος της Δημοκρατίας», η ελληνικής καταγωγής Τζεν Ψάκι ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου τύπου στον Λευκό Οίκο, προσφέροντας «κλάδο ελιάς» στους δημοσιογράφους, στην πρώτη της ενημέρωση

Η 42χρονη Ψάκι εξέπληξε θετικά τους παριστάμενους,  υποσχόμενη σεβασμό στον ρόλο τους και απέσπασε σχόλια θαυμασμού στο ντεμπούτο της, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ήδη, από την είσοδό της στην αίθουσα ενημέρωσης, οι αλλαγές ήταν σαφείς: Η Ψάκι φορούσε δύο μάσκες, και υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει την «αλήθεια και τη διαφάνεια» στη σχέση του  Λευκού Οίκου με τα ΜΜΕ, ενώ για του λόγου το αληθές, δέχθηκε ερωτήσεις σχεδόν απ’ όλους τους δημοσιογράφους, ακόμη κι από τον ανταποκριτή του Fox News.

«Σέβομαι βαθιά τον ρόλο του ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου»

Η Τζεν Ψάκι προσέφερε «κλάδο ελιάς» στους δημοσιογράφους, ενώ αναφέρθηκε και στο πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο τους, αλλά και τη μεταξύ τους σχέση.

«Σέβομαι βαθιά τον ρόλο του ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου» είπε η Ψάκι, μιλώντας εκτός κειμένου και έχοντας μπροστά της ένα βαρύ φάκελο γεμάτο με σημειώσεις. «Έχουμε έναν κοινό στόχο, που είναι να μοιραζόμαστε ακριβείς πληροφορίες με τον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε.

Ευγενική, με χιούμορ, η Ψάκι επιχείρησε να δείξει ήδη από την πρώτη της ενημέρωσης τον τόνο της νέας διακυβέρνησης και το πώς θα λειτουργεί η Δυτική Πτέρυγα υπό τη διακυβέρνηση Μπάϊντν. Χωρίς αιχμές και αντιπαραθέσεις, η Ψάκι επιχείρησε να ενημερώσει και να είναι σαφής και συγκεκριμένη στις πληροφορίες που έδινε, σεβόμενη τον θεσμικό ρόλο που έχει αναλάβει.

Είχε εργαστεί ως διευθύντρια επικοινωνίας

 

Πάντως η επιλογή της δεν θεωρείται τυχαία. Η 42χρονη ομογενής είχε εργαστεί ως διευθύντρια επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα. Η εμπειρία της εκτιμήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν, που θεώρησε ότι βρήκε στο πρόσωπό της το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει τη δύσκολη θέση του εκπροσώπου Τύπου.

«Είναι η πρώτη μη περίεργη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου εδώ και τέσσερα χρόνια» έγραψε στο twitter ο ιστορικός Μάικλ Μπέσκλος. Πολλοί έσπευσαν στο tweet του να σχολιάσουν ότι είναι επαγγελματικά ντυμένη, χωρίς να λείπουν και τα πικρόχολα σχόλια για τους προκατόχους της.

Πολλοί σχολίασαν ότι μπόρεσε να αποφύγει τις ερωτήσεις – «παγίδες» και κατάφερε να δώσει έμφαση σε αυτά που ήθελε. Πάντως δεν έλειψαν κι αυτοί που συμφώνησαν ότι ένα πατροπαράδοτο, ίσως και λίγο βαρετό briefing χωρίς καβγάδες, στοχοποίηση δημοσιογράφων, επιθέσεις χωρίς στοιχεία, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό.

“Θα βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα. Είναι μέρος της Δημοκρατίας»

Από την πλευρά της, η Ψάκι δεσμεύτηκε για καθημερινές ενημερώσεις, πλην Σαββατοκύριακων. «Δεν είμαι τέρας» είπε με χιούμορ, ενώ ανέφερε ότι θα επιστρέψουν και οι τακτικές ενημερώσεις των ειδικών υγείας.

Παρά το συναινετικό κλίμα, η νέα εκπρόσωπος Τύπου παραδέχθηκε ότι θα έρθουν και στιγμές αντιπαράθεσης. «Θα έρθουν στιγμές που θα βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα σε αυτό το δωμάτιο. Είναι οκ. Είναι μέρος της Δημοκρατίας» είπε, με πολλούς να θυμούνται τους προκατόχους της, που είτε έβριζαν τους δημοσιογράφους, είτε δεν τους απαντούσαν.

Μάλιστα πολλοί απόρησαν -και εξεπλάγησαν θετικά- όταν στο τέλος ευχαρίστησε και πάλι ευγενικά τους πάντες και τους άφησε με τη φράση: «Ας το ξανακάνουμε αύριο».

«Η παρουσία της ήταν αναζωογονητική και όπως έπρεπε να είναι» σχολίασε μια χρήστης του twitter, με άλλους να σχολιάζουν σκωπτικά, το γεγονός ότι δεν σχολίασε πανηγυρικά το μέγεθος του πλήθους της ορκωμοσίας, όπως είχε κάνει η προκάτοχός της, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ορκιστεί νέος πρόεδρος.

«Είναι φανταστική! Ένα από τα highlights της ημέρας», έγραψε ένας άλλος.

Η Τζεν Ψάκι γεννήθηκε στο Κονέκτικατ με καταγωγή από Μεσσηνία

 

Η Τζεν (Τζένιφερ) Ψάκι στις 19 Φεβρουαρίου 2015 επελέγη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ως η νέα Διευθύντρια Επικοινωνίας του. Μέχρι πρότινος ήταν εκπρόσωπος τύπου του State Department των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε επίσης και εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Γεννήθηκε στο Κονέκτικατ ενώ η καταγωγή της είναι από τη Μεσσηνία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ellines.com.

Οι γονείς της είναι η Eileen D. Medvey και ο Δημήτρης Ψάκης. Ο πατέρας της ασχολήθηκε με την αγορά των ακινήτων και ήταν ιδιοκτήτης 2 εταιριών πριν συνταξιοδοτηθεί. Η Τζένιφερ φοίτησε στο Κολέγιο William & Mary, από όπου και αποφοίτησε το 2001 και ουσιαστικά την καριέρα της το 2001, δουλεύοντας στις καμπάνιες των Δημοκρατών Tom Harkin and Tom Vilsack.