Έχει ανακαλύψει μια σειρά από νέα φεγγάρια στον Ουρανό και ένα στον Δία.-

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Νasa έχασε επαφή με ένα από τα πιο εμβληματικά της διαστημόπλοια, το Voyager 2, εξαιτίας μιας λανθασμένης εντολής.

Έχει ήδη ξεκινήσει αναζήτηση από επιστήμονες της μεγαλύτερης διαστημικής υπηρεσίας στον κόσμο, μετά από την λανθασμένη εντολή που δόθηκε, με αποτέλεσμα το διαστημόπλοιο να στρέψει την κεραία του μακριά από τη γη και να χαθεί η επαφή, μεταδίδει ο Guardian.

Ένα δορυφορικό πιάτο στην Αυστραλία αναπτύχθηκε για να βρει το διαστημόπλοιο
που βρίσκεται δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Πως μια λάθος εντολή διέκοψε την επαφή με τη ΝΑSA

Οδεύοντας όλο και πιο βαθιά στο διάστημα, το Voyager 2 έχει χάσει την επαφή του από τότε που οι ελεγκτές πτήσης έστειλαν μια λανθασμένη εντολή πριν από μια εβδομάδα που έστρεψε την κεραία του μακριά από τη Γη. Η κεραία του διαστημικού σκάφους μετατοπίστηκε μόλις κατά 2%, αλλά ήταν αρκετό για να διακοπεί η επικοινωνία.

Αν και θεωρείται λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο, η Nasa δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τεράστια κεραία της στην Καμπέρα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν αδέσποτα σήματα από το Voyager 2, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 19 δισ χλμ (12 δισ.μίλια). Χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα στη Γη από τόσο μακριά.

To Voyager 2 εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το 1977 για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα καθώς και τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα – και στάλθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από το πανομοιότυπο δίδυμό του, το Voyager 1. Εισήλθε στο διαστρικό χώρο το 2018, έχοντας ανακαλύψει μια σειρά από νέα φεγγάρια στον Ουρανό και ένα στον Δία.

Τον Οκτώβριο η αυτόματη επαναφορά του διαστημόπλοιου

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία Canberra – μέρος του Deep Space Network της Nasa – θα «βομβαρδίσει» επίσης την περιοχή που χάθηκε το σήμα του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα ότι θα πετύχει το στόχο της, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της Nasa, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager, γράφει το Bloomberg.

Διαφορετικά, η Nasa θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά του διαστημικού σκάφους που θα πρέπει να αποκαταστήσει την επικοινωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Voyager 1, που εξακολουθεί να έχει επαφή με τη Γη, βρίσκεται τώρα σχεδόν 24 δισ. χλμ. μακριά, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημόπλοιο της ανθρωπότητας.