Η Μόσχα παρακολουθεί τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία, απεύχεται όμως ένα σενάριο που θα φέρει την ανάγκη επέμβασης στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απευχόμαστε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να επέμβουμε στην περιοχή της Υπερδνειστερίας

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Στην Μολδαβία συνήλθε εκτάκτως σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και δυτικοί παρατηρητές βλέπουν “δάκτυλο της Μόσχας” στην Υπερδνειστερία με στόχο να βρουν πρόσχημα για εισβολή οι ρωσικές δυνάμεις. Θεωρούν ότι γίνονται κινήσεις προβοκάτσιας από ρωσόφιλους αυτονομιστές της περιοχής, η οποία βρίσκεται στην επικράτεια της Μολδαβίας, αλλά διοικείται υπό ρωσική επιρροή.

Κλιμάκωση βλέπει η πρόεδρος της Μολδαβίας

Η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι το κύμα των επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης.

Η Μάγια Σάντου κατηγόρησε ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της, ενώ μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς», τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Σε ανάρτηση σχετικά με την κατάσταση στη Μολδαβία προχώρησε και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής για την πλευρά της χώρας στις συνομιλίες με τη Μόσχα, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Στη δήλωσή του, ο Ποντόλιακ αναφέρει τα εξής:

«Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας και υπαινίσσεται ότι η Μολδαβία πρέπει να περιμένει ”καλεσμένους”. Άσχημα νέα: αν πέσει η Ουκρανία αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: Η Ουκρανία θα διασφαλίσει σίγουρα τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Πρέπει όμως να δουλέψουμε ως ομάδα».

Τι είναι η Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία, μια στενή λωρίδα γης 4.163 τετραγωνικών χιλιομέτρων που συνορεύει με την Ουκρανία, είναι ουσιαστικά ρωσικό έδαφος: οι περίπου 550.000 κάτοικοί της μιλούν ρωσικά, τρώνε ρωσικά και διατηρούν όλα τα σύμβολα της ΕΣΣΔ, μεταξύ των οποίων και αγάλματα του Λένιν.

Διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία τον Σεπτέμβριο του 1990 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αναγνωρίζει ως περιοχή όπου «έχει παγώσει η διαμάχη».

Τον Σεπτέμβριο του 2006 οι κάτοικοί της με ποσοστό 93,1% τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Μολδαβία και της ένωσής της με τη Ρωσία, με την οποία δεν έχει κοινά σύνορα.

Απειλές της Ρωσίας και κατά της Βρετανίας 

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα την Βρετανία ότι αν συνεχίσει να παροτρύνει την Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσία τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η δήλωση του Βρετανού υπουργού

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων.

Ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που επιτρέπει να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο Χίπι είπε ότι θα ήταν αποδεκτό για τις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν δυτικά όπλα για να επιτεθούν σε στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος, ενώ προσέθεσε ότι τα πλήγματα για τη διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού είναι ένα «απολύτως νόμιμο» μέρος του πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εμπλέκεται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων και δήλωσε ότι τα όπλα που παραδόθηκαν από τη Δύση στην Ουκρανία θα ήταν δίκαιοι στόχοι.

Βρεατανία:  Θα δώσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικά όπλα

Οι δυτικές χώρες έχουν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στη Γερμανία για να συζητήσουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια.

Ο Τζέιμς Χίπι, μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, ρωτήθηκε αν είναι αποδεκτό «τα όπλα μας να χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων από τους Ουκρανούς».

«Πρώτον, οι Ουκρανοί είναι αυτοί που παίρνουν την απόφαση πού θα χτυπήσουν, όχι αυτοί που κατασκευάζουν ή εξάγουν το πολεμικό υλικό. Και, δεύτερον, είναι απολύτως θεμιτό να στοχεύεις την υλικοτεχνική υποδομή των αντιπάλων σου, ακόμα και στις γραμμές εφοδιασμού τους», απάντησε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι «απολύτως νόμιμο» για τις ρωσικές δυνάμεις να πλήττουν στόχους στη δυτική Ουκρανία για να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού, αρκεί να μη στοχεύουν και να μη χτυπούν αμάχους -«κάτι που δυστυχώς δεν έχουν λάβει υπόψη τους μέχρι στιγμής οι ρωσικές δυνάμεις».