Η κυβέρνηση του Τζο Μπάϊντεν έχει δώσει «κρυφά» στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει εντός της Ρωσίας– αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου – χρησιμοποιώντας όπλα που της παρέχουν οι ΗΠΑ.
Αυτό δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δύο ακόμη καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, αναφέρει το POLITICO.
«Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τη χτυπούν ή ετοιμάζονται να τη χτυπήσουν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η πολιτική που δεν επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».
Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προβούν σε αυτή την αλλαγή πολιτικής μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Η αμερικανική στάση έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις Ρώσων αξιωματούχων για αντίποινα και μάλιστα με απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να δώσουν στην Ουκρανία «ευελιξία» ώστε να αμυνθεί από τις επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Πού μπορεί η Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα
Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος.
Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Συμφωνούν και οι σύμμαχοι από την Ευρώπη
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια απόφαση είτε είχε ληφθεί κρυφά είτε επρόκειτο να ληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πορεία και να επιτρέψει τέτοια πλήγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δεν απέκλεισε αργότερα μια πιθανή αλλαγή.
Τα μηνύματα αυτά ήρθαν αφότου κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πίεζαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάξει την πολιτική της από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο. Για εβδομάδες έλεγαν ότι η αδυναμία επίθεσης σε θέσεις ρωσικών στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα περιπλέκει την άμυνα της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και τη χώρα γενικότερα.
Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ουκρανία, όταν επιτίθεται στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πλήττει στρατιωτικούς στόχους που δεν σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή.
Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει έντονα το μήνυμα ότι το Κίεβο πρέπει να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα μόνο για να πλήττει άμεσα ρωσικές στρατιωτικές τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά όχι πολιτικές υποδομές.