Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν, επέλεξε την 64χρονη Κάρολιν Κένεντι, το τελευταίο παιδί του δολοφονημένου πρώην προέδρου Τζον Φ. Κένεντι που παραμένει στη ζωή, για την πλήρωση της θέσης της πρεσβευτού των ΗΠΑ στην Αυστραλία, ενημέρωσαν οι υπηρεσίες του με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Ο διορισμός της άλλοτε πρέσβεως της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ιαπωνία (2013-2017) υπόκειται στην έγκριση της Γερουσίας.

Ο διορισμός της σε διπλωματικό πόστο από τον Λευκό Οίκο ήταν κάτι γενικά αναμενόμενο· ανακοινώθηκε σχεδόν έναν χρόνο αφού ανέλαβε την προεδρία ο κ. Μπάιντεν, καθώς Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές καθυστερούν τις περισσότερες διαδικασίες επικύρωσης των διορισμών πρεσβευτών σε θέσεις-κλειδιά.

Η κυρία Κένεντι, που έχει σπουδάσει νομική και έχει γράψει αρκετά βιβλία, είναι το γηραιότερο μέλος της οικογένειας του Δημοκρατικού πρώην προέδρου που παραμένει στη ζωή. Ο πατέρας της δολοφονήθηκε το 1963, η μητέρα της Τζάκι πέθανε από καρκίνο, ο αδελφός της, ο Τζον, σε αεροπορικό δυστύχημα.

Στην Καμπέρα, θα αναλάβει να χειριστεί το καθήκον της ενίσχυσης του κοινού μετώπου των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.

Η ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο της συμφωνίας AUKUS, που συμπεριέλαβε την αγορά αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, προκαλεί οργή στο Πεκίνο, που έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανεύθυνη» κίνηση.

Στις αρχές του μήνα ο ειδικός επιτετραμμένος του κ. Μπάιντεν για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ο Κερτ Κάμπελ, δήλωνε ότι η Κίνα διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Αυστραλίας για να την «γονατίσει».

Μια φωτογραφία της κυρίας Κένεντι παραμένει διάσημη: μικρό παιδί ακόμη, είχε κρυφτεί κάτω από το μυθικό Resolute Desk στον Λευκό Οίκο.

Μια ζωή αφιερωμένη στη συγγραφή

Αντιστάθηκε για αρκετές διαδικασίες στις παροτρύνσεις των Δημοκρατικών, που ήθελαν να τη δουν να κατεβαίνει στην πολιτική αρένα, προτιμώντας μια ζωή αφιερωμένη στη συγγραφή, ειδικά για ζητήματα που αφορούν τα αστικά και ατομικά δικαιώματα, καθώς και τη δουλειά της στο περίφημο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης.

Θα επέστρεφε όμως στη σκηνή το 2008 για να υποστηρίξει με πάθος τον Μπαράκ Ομπάμα, που περιέγραφε ως άνθρωπο που ενέπνεε και της θύμιζε τον πατέρα της.

Αφού εγκατέλειψε το διπλωματικό της πόστο στο Τόκιο, η κυρία Κένεντι κατέλαβε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του γίγαντα της αεροπορικής βιομηχανίας Boeing.