Έκτακτη συνάντηση οργανώνεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τον χειρισμό του ζητήματος των Ρώσων στρατευσίμων οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να μην επιστρατευτούν και σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η συνάντηση των πρεσβευτών των 27 κρατών μελών της ΕΕ συγκλήθηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων, διευκρίνισε εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η σύγκλησή της «δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία και τη δέσμευσή μας να συντονίσουμε μια αποτελεσματική αντίδραση», έκρινε.

Οι πρεσβευτές θα ενημερωθούν από ειδικούς και θα ληφθούν υπόψη «οι απόψεις και οι ανησυχίες» κάθε κράτους μέλους, συνέχισε.

Ως αυτό το στάδιο, οι 27 απέχουν πολύ από το να έχουν κοινή γραμμή ως προς την αντιμετώπιση των Ρώσων οι οποίοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους διότι δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύσιμοι καλούνται να πάνε στην Ουκρανία

Προκλήθηκε πανικός όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση. Θα κληθούν εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι να ενταχθούν στο ρωσικό στράτευμα λόγω της πορείας αυτής που το Κρεμλίνο βάπτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Μέλος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βαρσοβία δεν θα προσφέρει άσυλο στους Ρώσους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά ομάδα Ρώσων να μπει στην Πολωνία, ούτε καν σε αυτούς που ισχυρίζονται πως τράπηκαν σε φυγή για να γλιτώσουν από την επιστράτευση», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιεχ Βασίκ στην πολωνική δημόσια ραδιοφωνία χθες, Παρασκευή.

Επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας της Πολωνίας, επέμεινε πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν για τους Ρώσους. Ο κ. Βασίκ επιχειρηματολόγησε πως δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτεί άμεσα εάν οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι αντιρρησίες συνείδησης στην πραγματικότητα δουλεύουν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Μόνο εάν κινδυνεύον θα γίνονται δεκτοί οι Ρώσοι στην Πολωνία

Μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όταν κάποιος Ρώσος ή Ρωσίδα υπήκοος μπορεί να αποδείξει ότι κινδυνεύει να υποστεί διωγμό ή βασανιστήρια για πολιτικούς λόγους στη Ρωσία, η πολωνική κυβέρνηση θα εφαρμόζει τους κανόνες για το άσυλο παρέχοντας διεθνή προστασία, συμπλήρωσε ο πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών.

Τι θα κάνει η Γερμανία

Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το ότι πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να αποφύγουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Όμως το ζήτημα είναι να βρεθεί «βιώσιμη λύση» από κοινού με τα άλλα κράτη της ΕΕ, εκτίμησε.

Πρέπει να εξετάζεται η περίπτωση κάθε αντιρρησία συνείδησης χωριστά προτού να χορηγηθεί άσυλο, είπε ο κ. Χέμπεστραϊτ, εξηγώντας —όπως και ο Πολωνός αξιωματούχος— πως πρέπει να εξακριβώνεται πως τα πρόσωπα στα οποία χορηγείται διεθνής προστασία δεν εργάζονται στην πραγματικότητα για το ρωσικό κράτος.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την δημιουργία ειδικού προγράμματος υποδοχής Ρώσων αντιρρησιών συνείδησης για ανθρωπιστικούς λόγους ούτε στη Γερμανία, ούτε σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, η Γερμανία έχει υποδεχθεί 438 ανθρώπους από τη Ρωσία στο πλαίσιο προγράμματος με σκοπό την προστασία αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και επιστημόνων.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ σημείωσε πως οι διαδικασίες έχουν ήδη τροποποιηθεί από τον Απρίλιο ώστε «ο γενικός κανόνας να ορίζει πως το να είναι κάποιος αντιρρησίας συνείδησης είναι λόγος για να του προσφέρεται προστασία».

Περνούν τα σύνορα για να γλιτώσουν την επιστράτευση – Φεύγουν και με… ποδήλατα

Ρώσοι πολίτες, μόλις ανακοινώθηκε η επιστράτευση μέσω διαγγέλματος του Βλαντίμιρ Πούτιν, έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα -χωρίς να ξέρουν πότε θα επιστρέψουν.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί ένταση, καθώς πολίτες που δεν έχουν φύγει βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της επιστράτευσης, λέγοντας ότι δεν θέλουν να πεθάνουν για τον πρόεδρο της Ρωσίας ή «να πάει ο Πούτιν στο μέτωπο».

Ήδη στα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία και τη Φινλανδία είχαν αρχίσει να σχηματίζονται «ουρές» οχημάτων, καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν με κάθε μέσο να φύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ενώ έχουν γίνει ανάρπαστα και τα εισιτήρια για αεροπορικές πτήσεις, χωρίς επιστροφή.

Σύνορα Ρωσίας-Γεωργίας:

Το CNN με ρεπορτάζ καλύπτει τη «μεγάλη έξοδο» των Ρώσων, λέγοντας ότι ο λόγος που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι, κατά βάση, ένας: για να αποφύγουν την επιστράτευση στον βάναυσο πόλεμο του Πούτιν, που ήδη δείχνει σημάδια αποτυχίας σε αρκετά μέτωπα.

Ο Ιβάν, ένας άνδρας που δήλωσε αξιωματικός στις εφεδρείες της Ρωσίας και έφυγε από τη χώρα του για τη Λευκορωσία την Πέμπτη, είπε στο CNN πως το κίνητρο ήταν ξεκάθαρο: «Δεν υποστηρίζω αυτό που συμβαίνει, οπότε αποφάσισα ότι έπρεπε να φύγω αμέσως».

Στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία:

«Ένιωσα ότι οι πόρτες κλείνουν και αν δεν έφευγα αμέσως, μπορεί να μην μπορούσα να φύγω αργότερα» είπε ο Ιβάν, προσθέτοντας ότι σκεφτόταν έναν στενό φίλο πίσω στο σπίτι με δύο μικρά παιδιά, που, σε αντίθεση με αυτόν, δεν μπορούσε να μαζέψει τα πράγματά του και να φύγει.

Ο Αλεξέι, ένας 29χρονος που έφτασε στη Γεωργία από τη Ρωσία με λεωφορείο την Πέμπτη, είπε στο CNN ότι η απόφαση οφείλεται εν μέρει στις «ρίζες» του.

«Οι μισοί της οικογένειάς μου είναι Ουκρανοί… Δεν είμαι σε εφεδρεία τώρα, γι’ αυτό το κύμα επιστράτευσης, αλλά νομίζω ότι, αν συνεχιστεί αυτό, όλοι οι άνδρες θα έχουν τα προσόντα», είπε.

Με ποδήλατα φεύγουν οι Ρώσοι για να αποφύγουν τις ουρές

Αυτόπτες μάρτυρες στα σύνορα με τη Γεωργία, σύμφωνα με τον «Guardian», είπαν ότι ορισμένοι πολίτες κατέφυγαν στη χρήση ποδηλάτων και σκούτερ για να παρακάμψουν την ουρά πολλών χιλιομέτρων της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Πλάνα από το σημείο, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτές τις αναφορές:

«Περιμένω στο αυτοκίνητό μου από το απόγευμα της Πέμπτης» είπε ο Άντον στον «Guardian», ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του, φοβούμενος ότι μπορεί να μπλέξει. «Όλοι ανησυχούν ότι τα σύνορα θα κλείσουν μέχρι να φτάσουμε κοντά σε αυτά», πρόσθεσε.