Ένα τραγούδι για την προσωπική αναζήτηση με τίτλο «The Code»  του Ελβετού καλλιτέχνη Nemo θριάμβευσε στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με 591 βαθμούς και χάρισε την πρωτιά στη χώρα του, η οποία θα διοργανώσει τον διαγωνισμό για τρίτη φορά.

Η Ελβετία φιλοξένησε και κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό το 1956 στο Λουγκάνο και στην συνέχεια το 1988 με το τραγούδι «Ne partez pas sans moi» που ερμήνευσε η Σελίν Ντιόν.

Ήδη από τις επιτροπές το κλίμα είχε διαμορφωθεί υπέρ του Nemo αφού απέσπασε τα περισσότερα 12άρια και μετά τη βαθμολογία του κοινού συγκέντρωσε 591 βαθμούς με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής της βραδιάς.

Τραγούδι για την προσωπική αναζήτηση

Το νικητήριο τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τους Nemo, Linda Dale, Benji Alasu και Nylan, μιλά για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι. H ελβετική επιτροπή επέλεξε τον τραγουδιστή αφού άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

Ο Ελβετός στο άκουσμα της νίκης του φάνηκε να το χαίρεται σαν μικρό παιδί, μη μπορώντας να πιστέψει πως κατάφερε να φέρει ξανά πρωτιά στην Ελβετία.

Την δεύτερη θέση κατέκτησε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» συγκεντρώνοντας 547 βαθμούς και τη τρίτη η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria» και πήραν 453 βαθμούς.

Στην 11η θέση η Μαρίνα Σάττι με το «ZARI»

Το «ZARI» της Μαρίνας Σάττι απέσπασε την 11 θέση με 126 βαθμούς ενώ η Κύπρος με το τραγούδι «Liar» της Silia Kapsis έλαβε την 15η θέση με 78.
Οι χώρες που έδωσαν βαθμούς στην Ελλάδα είναι οι εξής:

Αλβανία: 7
Νορβηγία: 2
Αρμενία: 4
Σλοβενία: 2
Ελβετία: 12
Γαλλία: 4
Κύπρος: 7
Σερβία: 3
Κόσμος: 85

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, που αποκάλυψε η Έλενα Παπαρίζου, δόθηκε στην Ελβετία και τους 10 βαθμούς έλαβε η Κύπρος.

Στον μεγάλο τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία με τον Joost Klein αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη ύστερα από καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους της παραγωγής της EBU.

Εδώ η τελική κατάταξη της Eurovision 2024: