Οι γερμανικές εταιρείες είναι έτοιμες να προμηθεύσουν με περισσότερα των 100 άρματα μάχης την Ουκρανία, ανάμεσά τους τεθωρακισμένα άρματα Leopard και τροποποιημένα βρετανικά Challenger 1 , σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt που επικαλείται πηγές της γερμανικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία μπορεί να στείλει στην Ουκρανία τανκς Leopard 2 τα οποία αρχικά προορίζονταν για την Τσεχική Δημοκρατία και την Σλοβακία.

Η Ουκρανία ζητά επειγόντως από την Δύση την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, την ώρα που οι υπουργοί άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν στο Ραμστάιν για την τροφοδοσία της χώρας με όπλα, για τα οποία το Κίεβο δηλώνει ότι μπορεί να είναι αποφασιστικά για την έκβαση του πολέμου.

Έκκληση από Ουκρανία προς Γερμανία, Τουρκία και άλλες χώρες

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τους δυτικούς συμμάχους της «να ενισχύσουν σημαντικά» τις παραδόσεις εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, απευθυνόμενη σε δώδεκα χώρες οι οποίες διαθέτουν άρματα μάχης Leopard, τα οποία ζητεί το Κίεβο.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις συμμαχικές χώρες που έχουν ήδη προσφέρει ή σκοπεύουν να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια, ζητώντας τους να ενισχύσουν σημαντικά τη συνεισφορά τους», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Ολέκσι Ρέζνικοφ και Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι δύο υπουργοί κάλεσαν δώδεκα χώρες, ανάμεσά τους την Τουρκία και τη Γερμανία, να προσφέρουν πιο γρήγορα στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2, «μία από τις πιο πιεστικές και άμεσες ανάγκες» του ουκρανικού στρατού.

Η έκκληση αυτή γίνεται μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο της ομάδας επαφής για την Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, με στόχο να συντονιστεί η συνέχιση της παροχής βοήθειας στο Κίεβο.

Η διεθνής στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει «να προσφέρει ένα νέο επίπεδο ποιότητας» στον ουκρανικό στρατό, σημείωσαν ο Ρέζνικοφ και ο Κουλέμπα.

Η Ρωσία διατηρεί σημαντικό ποσοτικό πλεονέκτημα

Σε αυτό το στάδιο «η Ρωσία διατηρεί σημαντικό ποσοτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα, τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό», εξήγησαν, παρά τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία.

«Καλούμε όλες αυτές τις χώρες και άλλες που διαθέτουν τις κατάλληλες ικανότητες (…) να στηρίξουν την Ουκρανία», υπογράμμισαν οι δύο Ουκρανοί υπουργοί.

Επεσήμαναν εξάλλου ότι «θα διασφαλίσουν» ότι η Ουκρανία «θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα με υπεύθυνο τρόπο και αποκλειστικά με στόχο να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στο εσωτερικό των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Ο Ρέζνικοφ και ο Κουλέμπα «χαιρέτισαν» «την τολμηρή και καλοδεχούμενη απόφαση της Βρετανίας», η οποία το προηγούμενο Σάββατο ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει βαρέα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία.

«Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να πετύχουμε τους επιχειρησιακούς μας στόχους», πρόσθεσαν. «Το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να εντείνει ακόμη περισσότερο τις εχθροπραξίες» και «δεν έχει αλλάξει τους στόχους του αναφορικά με την Ουκρανία, οι οποίοι είναι να την καταστρέψει», κατέληξαν.