Η Βουλγαρία θα χρειαστεί 520 τόνους χαρτονομισμάτων του ευρώ, που ισοδυναμούν με το φορτίο 25 νταλικών, για να τα κυκλοφορήσει στη χώρα μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη, ενώ η ποσότητα των κερμάτων θα φτάσει τους 3.600 τόνους ή 181 φορτηγά, ανέφερε ο Αρχιταμίας της Βουλγαρικής Εθνκής Τράπεζας (BNB) Στέφαν Τζβέτκοφ.
Η δήλωση αυτή έγινε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας για την Εβδομάδα του Ευρώ και το 10ο Ετήσιο Συνέδριο Νομισματικής και Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας (UNWE).
Η Βουλγαρία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 και θα υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2025. Ήδη το λέβα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το ευρώ, με σταθερή ισοτιμία.
Σύμφωνα με τον Τζβέτκοφ, τα βουλγαρικά χαρτονομίσματα που θα πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία για να πάρουν τη θέση τους εκείνα του ευρώ φτάνουν σε βάρος τους 642 τόνους ή 32 φορτηγά τα οποία, σε σειρά, εκτείνονται σε μήκος πέντε γηπέδων ποδοσφαίρου. Όσο για τα βουλγαρικά κέρματα, θα χωρούσαν σε 378 φορτηγά τα οποία θα σχημάτιζαν μια αλυσίδα μήκους 6,8 χιλιομέτρων.
«Η εκδότρια τράπεζα είναι υπεύθυνη για την έκδοση, τη φύλαξη και την απόσυρση των χαρτονομισμάτων από την κυκλοφορία, καθώς και για την καταστροφή τους. Κανένας άλλος θεσμός της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει και να καταστρέφει χαρτονομίσματα», εξήγησε ο Τζβέτκοφ, επισημαίνοντας το βαρύ έργο που αναμένει την BNB καθώς η Βουλγαρία ετοιμάζεται να ενταχθεί στην ευρωζώνη, χωρίς να αναφέρει ακριβή ημερομηνία.
Είπε επίσης ότι σήμερα κυκλοφορούν 604 εκατομμύρια βουλγαρικά χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας 29,7 δισεκατομμυρίων λέβα. Ο αριθμός των βουλγαρικών κερμάτων που κυκλοφορούν φτάνει τα 3,3 δισ., συνολικής αξίας 615 εκατομμυρίων λέβα.
Ο Αρχιταμίας παρουσίασε το σχέδιο των βουλγαρικών κερμάτων του ευρώ, στα οποία θα αποτυπώνονται εθνικά σύμβολα: ο Ιππέας της Μαντάρα (ένα μεσαιωνικό βραχώδες ανάγλυφο στο ομώνυμο οροπέδιο, ανατολικά του Σούμεν) θα εικονίζεται στα κέρματα από το 1 μέχρι τα 50 λεπτά, ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα (ο προστάτης του βουλγαρικού λαού) στο κέρμα του 1 ευρώ και ο Παΐσιος του Χιλανδαρίου (Βούλγαρος ορθόδοξος μοναχός και σημαντική μορφή της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης) στο κέρμα των 2 ευρώ.