Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια στην Αλαμπάμα, η Κέι Άιβι, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι οι αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου.

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών μετά τη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση Τύπου της κυβερνήτριας Άιβι.

Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Αντιδράσεις για την εκτέλεση με άζωτο

Μετά την εκτέλεση αυτή οι ΗΠΑ έρχονται και πάλι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την θανατική ποινή. Η πολιτεία δήλωσε ότι η μέθοδος θα ήταν «ανθρωπιστική», αλλά οι επικριτές της την χαρακτήρισαν σκληρή και πειραματική. Πολλές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις και οι αντιδράσεις πήραν παγκόσμια έκταση.

Η εκτέλεση του Σμιθ σηματοδότησε την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος εκτέλεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1982, οπότε και εισήχθη η θανατηφόρος ένεση, που σήμερα είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος.

Σημειώνεται ότι τέσσερις εισηγητές του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πρόθεση των ΗΠΑ να εκτελέσουν καταδικασμένο σε θάνατο με αέριο άζωτο, εκτιμώντας ότι αυτή η μέθοδος, που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά παγκοσμίως, ενδέχεται να τον υποβάλει σε «βάναυση, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή ακόμη και βασανιστήρια».

Η εκτέλεση του Σμιθ κράτησε 22 λεπτά

Η εκτέλεση διήρκεσε περίπου 22 λεπτά και ο Σμιθ φάνηκε να διατηρεί τις αισθήσεις του για αρκετά λεπτά. Για τουλάχιστον δύο λεπτά φάνηκε να τρέμει και να σπαρταρά πάνω στο φορείο, μερικές φορές τραβώντας τις ζώνες με τις οποίες είχε δεθεί.

Ακολούθησαν αρκετά λεπτά βαριάς αναπνοής, μέχρι που η αναπνοή του δεν ήταν πλέον αισθητή.

Στην τελική του δήλωση, ο Σμιθ είπε ότι «απόψε η Αλαμπάμα κάνει την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα πίσω. … Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως».

Έκανε το σήμα της αγάπης με τα χέρια του προς τα μέλη της οικογένειάς του που ήταν μάρτυρες. «Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε. Σας αγαπώ, σας αγαπώ όλους», είπε ο Σμιθ.