Ένα ερωτικό σκάνδαλο κρύβεται πίσω από μια σειρά γεγονότων, που οδήγησαν σε μμια δραματική και δύσκολη εβδομάδα για τη βασιλική οικογένεια της Δανίας. Η απόφαση της βασίλισσας Μαργκρέτε να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα παιδιά του πρίγκιπα Γιόακιμ έφερε αναστάτωση σε μια κατά τα άλλα, αδιάφορη βασιλική οικογένεια.

Η απόφαση οδήγησε σε μια πικρή βασιλική διαμάχη, με τον νεότερο γιο της, τον πρίγκιπα Γιόακιμ να ισχυρίζεται πως τα παιδιά του, ο 23χρονος πρίγκιπας Νικολάι, ο 20χρονος πρίγκιπας Φέλιξ, ο 13χρονος πρίγκιπας Χένρικ και η 10χρονη πριγκίπισσα Αθηνά, αναστατώθηκαν μετά την «αφαίρεση της ταυτότητάς τους» όπως το αποκάλεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την απόφαση της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας, τα τέσσερα αυτά εγγόνια της από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα έχουν πλέον τον τίτλο του κόμη και της κόμισσας και θα είναι γνωστοί ως Αυτοί Εξοχότατοι και όχι ως η Αυτού ή η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο 53χρονος πρίγκιπας Γιόακιμ και η δεύτερη σύζυγός του, πριγκίπισσα Μαρί, παραδέχθηκαν ότι η σχέση τους με τον μεγαλύτερο αδερφό του, πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου, Φρέντερικ και της συζύγου του, πριγκίπισσας Μαίρης, είναι «περίπλοκη».

Ερωτευμένος με την όμορφη  νύφη του ο Γιόακιμ 

Ένα ισπανικό περιοδικό έρχεται να ταράξει κι άλλο τα νερά, υποστηρίζοντας πως ο πραγματικός λόγος πίσω από την ρήξη, είναι επειδή ο Γιόακιμ «ήταν βαθιά ερωτευμένος με την κουνιάδα του, την πριγκίπισσα Μαίρη» όπως αναφέρει το Vanitatis Elconfidencial.

Το σουηδικό γυναικείο περιοδικό «Svensk Damtidning», είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία, η οποία φέρεται να δείχνει τον Γιόακιμ να προσπαθεί να φιλήσει την Μαίρη σε ένα επίσημο πάρτι προς τιμή του Συντάγματος της Βασιλικής Φρουράς.

Από αριστερά: H Μαρί και ο Γιακίμ και δίπλα τους η “πέτρα του σκανδάλου” πριγκίπισσα Μαίρη και ο πρίγκιπας Φέντερικ.

Το ισπανικό περιοδικό ανέφερε λοιπόν για τη φωτογραφία: «Με εμφανή σημάδια μέθης, φαίνεται ότι ο μικρότερος γιος της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας προσπάθησε να ακουμπήσει τα χείλη του στο στόμα της νύφης του, που εκείνη απομακρύνθηκε όσο μπορούσε διατηρώντας ένα ατάραχο χαμόγελο, ενώ η Μαρί ήταν μάρτυρας της ντροπιαστικής στιγμής».

Υποστηρίζει επίσης, πως λίγο μετά τον γάμο του Φρέντερικ και της Μαίρης το 2004, τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να εικάζουν ότι ο Γιόακιμ ήταν «βαθιά ερωτευμένος με την νύφη του».

«Στην πραγματικότητα, δεν βοήθησε το γεγονός πως το 2007 ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με μια Γαλλίδα (την πριγκίπισσα Μαρί) με το ίδιο όνομα και εκπληκτική ομοιότητα» έγραψε το περιοδικό. Η ομοιότητα των δύο γυναικών με το ίδιο όνομα είναι απλά εκπληκτική.

Οι φήμες τότε για το φλερτ του πρίγκιπα Γιόακιμ με την Μαίρη ήταν τόσο έντονες, που σύμφωνα με το περιοδικό η Μαργκρέτε τους «κάλεσε να συνετιστούν» και «ξεκίνησε μια εκστρατεία για να δείξει ότι δεν υπήρχαν προβλήματα μεταξύ των δύο γυναικών» συμπεριλαμβανομένων «απρογραμμάτιστων εξόδων» μαζί. Επίσης οι φήμες λένε ότι οι σχέσεις των δύο γυναικών δεν είναι καλές.

Το πείσμα της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας – Λυπάται, αλλά δεν κάνει πίσω

Μετά τον καταιγισμό δηλώσεων από τον πρίγκιπα Γιόακιμ, την νυν και πρώην συζύγου του, καθώς και του μεγαλύτερου γιου του, η βασίλισσα Μαργκρέτε επανήλθε στο θέμα, ζητώντας μάλιστα δημόσια συγνώμη για την απόφασή της. Είπε μάλιστα, ότι λυπάται που πλήγωσε την οικογένειά της με τη «δύσκολη απόφαση», αλλά επέμεινε πως ήταν η σωστή επιλογή.

Ωστόσο, σύμφωνα με Δανούς βασιλικούς σχολιαστές, η δημόσια δήλωση είναι «εντελώς ασυνήθιστη» και δείχνει πόσο σοβαρή έχει γίνει η σύγκρουση εντός της οικογένειας. Πρόσθεσαν επίσης πως η βασίλισσα πιθανότατα φοβάται ότι θα φανεί ως «βασίλισσα του πάγου» (αναίσθητη και άκαρδη δηλαδή όσον αφορά την οικογένειά της).

Μιλώντας στη δανέζικη έκδοση Ekstra Bladet, ο ειδικός του βασιλικού οίκου Lars Hovbakke Sørensen δήλωσε: «Είναι μια εντελώς ασυνήθιστη κατάσταση, είναι ιστορική και δείχνει κάτι για τη σοβαρότητα. Σε τέτοιο σημείο που η βασίλισσα αισθάνεται πως καλείται να κάνει μια τόσο προσωπική ανακοίνωση σε δελτίο Τύπου. Είναι αρκετά ασυνήθιστο και δεν το έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Δείχνει ότι υπάρχει μια τεράστια σύγκρουση».

Ο κ. Sørensen πρόσθεσε ότι η δήλωση της βασίλισσας ήταν ένας τρόπος να «προσπαθήσει να κλείσει αυτή τη σύγκρουση», να τα αφήσει όλα πίσω και να προχωρήσει μπροστά, μετά από αρκετές ημέρες αναταραχής μεταξύ της μονάρχη και του μικρότερου γιου της.

Τα παιδιά έχουν «πληγωθεί» από την απόφαση της γιαγιάς

Οι δηλώσεις του πρίγκιπα Γιόακιμ, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της βασίλισσας προκάλεσαν αίσθηση. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, ο πρίγκιπας Γιόακιμ έσπευσε να κάνει δηλώσει στην Ekstra Bladet, λέγοντας πως τα παιδιά του είχαν «πληγωθεί» από την απόφαση της γιαγιάς τους να αφαιρέσει τους πριγκιπικούς τους τίτλους, προσθέτοντας πως έλαβε μόλις λίγες ημέρες διορία για να τους το πει ο ίδιος πριν ανακοινωθεί δημοσίως.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Sørensen: «Δεν γίνεται τα μέλη ή πρώην μέλη του βασιλικού οίκου να μιλούν συνεχώς στον Τύπο για την απόφαση της βασίλισσας δημοσίως». Πρόσθεσε πως η βασίλισσα Μαργκρέτε «έπρεπε να πει κάτι» μετά τα δημόσια σχόλια του πρίγκιπα Γιόακιμ.

Υπενθυμίζεται πως σε δήλωσή της, η μονάρχης παραδέχτηκε πως είχε «υποτιμήσει» τον αντίκτυπο των πράξεών της, αλλά είπε ότι «περίμενε πολύ καιρό» και πως το έκανε ως «βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά».

Η βασίλισσα «υποχρεώθηκε» να ζητήσει δημόσια συγνώμη

Ένας άλλος βασιλικός εμπειρογνώμονας, ο Jacob Heinel Jensen, συμφώνησε ότι η βασίλισσα αισθάνθηκε «υποχρεωμένη» να εκδώσει δημόσια δήλωση σχετικά με την αναφερόμενη εχθρότητα και ανάφερε στο B.T. ότι η δήλωση της βασίλισσας αντανακλά την «τρελή κατάσταση» στην οποία βρίσκεται ο βασιλικός οίκος της Δανίας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι πιθανό να μην ήθελε να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την απόφασή της, αλλά ότι τα δημόσια σχόλια του πρίγκιπα Γιόακιμ δεν της άφησαν άλλη επιλογή από το αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Όπως δήλωσε ο βασιλικός εμπειρογνώμονας: «Η βασίλισσα Μαργκρέτε αισθάνθηκε υποχρεωμένη να εκδώσει δήλωση, και αυτό διότι ο βασιλικός οίκος φοβάται φυσικά ότι θα εμφανιστεί σαν βασίλισσα του πάγου, κάτι που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Με την δήλωση λοιπόν, ήθελε να αποδείξει το αντίθετο καθώς και να δείξει πως είναι αναστατωμένη από την κατάσταση».

Πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η απόφαση της βασίλισσας ήταν η σωστή- αν και δεν ήταν σίγουρος αν θα ηρεμούσε την έντονη δυσφορία και απογοήτευση του πρίγκιπα Γιοακίμ για την απόφασή της.