Η διενέργεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών είναι πιθανόν να επισπευσθεί και οι ψηφοφορίες να πραγματοποιηθούν πριν από την προγραμματισμένη 18η Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Γνωρίζετε όλοι την σημασία των εκλογών του 2023, η ημερομηνία των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για νωρίτερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εποχικές συνθήκες», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Στην Τουρκία, αν τελικά ο Ερντογάν προσφύγει πρόωρα στην λαϊκή ετυμηγορία, θα προτιμηθεί είτε η 30η Απριλίου είτε η 14η Μαΐου.

Άλλωστε το «κουτάκι» με τις παροχές έχει ανοίξει από τον Τούρκο πρόεδρο επιχειρώντας να αλλάξει την κακή εικόνα της οικονομίας. Δίνει 25% αύξηση στους συνταξιούχους του δημοσίου, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους, άνοδο του βασικού μισθού κατά 50% και συνταξιοδότηση σε 2,5 Τούρκους πολίτες.

Ο Ερντογάν θέλει να πιάσει στον ύπνο την αντιπολίτευση

Ο Ομέρ Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πιο γρήγορα οι εκλογές και πλέον σε όλη την τουρκική επικράτεια επικρατεί πυρετός. Τι θέλει να πετύχει ο Ερντογάν; Να πιάσει στον ύπνο την αντιπολίτευση. Μετά την υπόθεση της καταδίκης του Εκρέμ Ιμάμογλου είδε πως τα κόμματα που του ασκούν κριτική δεν είναι έτοιμα να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο αντίπαλός του.

Είναι προφανές πως δεν θέλει να τους δώσει περισσότερο χρόνο να ενωθούν και να συσπειρωθούν εναντίον του. Σκοπός του είναι να πιέσει του αντιπάλους του και να τους σπρώξει να αντιπαρατεθούν. Αυτό που έχει πετύχει, να ακούγεται προεκλογικά μόνο η δική του φωνή, επιθυμεί να συνεχιστεί. Την ίδια ώρα αν οι πολιτικές εξελίξεις τρέξουν θα είναι «φρέσκες» και οι παροχές στις οποίες έχει προχωρήσει ως απάντηση στην πληθωριστική κρίση που μαστίζει μικροεπιχειρηματίες, εργαζόμενους και νοικοκυριά. Σε όλες της χώρες η «οικονομία» κερδίζει τις εκλογές και η Τουρκία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.

Όλες οι κινήσεις που κάνει από εδώ και πέρα έχουν εκλογικό πρόσημο. Ακόμα και η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου δείχνει πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ είναι ανοιχτοί και ότι μια επίσκεψη του ίδιου του Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Με το τετ α τετ θέλει να σηματοδοτήσει πως το όνειρο της αγορά των F-16 παραμένει ζωντανό παρά τον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Οι εθνικιστικές εξάρσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς είναι βέβαιο πως έλκει ένα συγκεκριμένο «πολεμοχαρές» κοινό που συμμερίζεται τις αναθεωρητικές του ιδέες.