Επίσημη διαβεβαίωση από το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου και εκπροσώπους των εταιρειών ΕΝΙ και ΤΟΤΑL δίνει διαφορετική εικόνα σχετικά με όσα δημοσιεύτηκαν για αλλαγή σχεδιασμού στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με αποχώρηση από το οικόπεδο 7 και προσθέτει ότι ήταν προγραμματισμένη η έναρξη των εργασιών στο οικόπεδο 11.

Μετά τα δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε αλλαγή σχεδιασμού, ώστε να αποτραπεί ένταση με την Τουρκία, η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, όπως και οι εκπρόσωποι των εταιρειών , επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για υπαναχώρηση της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL από την κυπριακή ΑΟΖ, δύο μήνες πριν την επανέναρξη της γεωτρητικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι δύο εταιρείες είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο υπαναχώρησης από τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, λόγω της προκλητικότητας της Άγκυρας, αλλά και την άφιξη των Τούρκων στο οικόπεδο 7.
Οι εταιρείες, εδώ και καιρό έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους από το οικόπεδο 11. Μάλιστα, όπως διαβεβαιώνει τόσο το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, όσο και οι εκπρόσωποι των εταιρειών, δεν υπήρξε καμία υπαναχώρηση και καμία αλλαγή σχεδίων, λόγω της τουρκικής παρουσίας.

Αποφυγή κλίματος έντασης
Η ιταλογαλλική κοινοπραξία εξορύξεων ENI-TOTAL σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, άλλαξε σχεδιασμό, δύο μήνες πριν την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων, καθώς οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο συγκεκριμένο τεμάχιο φαίνεται να επηρέασαν τον τον αρχικό προγραμματισμό.

Όπως είχε πει ο Ντεσκάλτσι, «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις» και η τουρκική προκλητικότητα περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ έχει ως αποτέλεσμα οι επικεφαλής της κοινοπραξίας να προσανατολίζονται σε άλλο τεμάχιο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», το σενάριο της μετακίνησης σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αποδίδεται σε λόγους συμβατικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, από το «κάδρο» των όποιων επόμενων αποφάσεων δεν μπορούν να μην υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας.
Πηγές, πάντως, που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν, εκτιμούν ότι οποιαδήποτε απόφαση για μετακίνηση σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια αλλαγή τακτικής.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα είχε στείλει μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες TOTAL και ENI ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ