Ελεύθεροι και χωρίς βραχιολάκι αφέθηκαν δύο από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση του  «Qatar gate» καθώς η εισαγγελία των Βρυξελλών αναγνωρίζει ότι «δεν δικαιολογείται πλέον» η προληπτική κράτηση των Φραντσέσκο Τζιόρτζι και Μαρκ Ταραμπέλα.

Μετά από μήνες εκτεταμένης έρευνας σχετικά με τις φερόμενες απόπειρες του Κατάρ και του Μαρόκου να επηρεάσουν οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εισαγγελία αναγνώρισε ότι η προφυλάκιση των υπόπτων «δεν δικαιολογείται πλέον», καθώς εγκρίθηκε η αποφυλάκιση των υπόπτων, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και Μαρκ Ταραμπέλα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, στη μη κερδοσκοπική του οργάνωση, «Fight Impunity» και στις διασυνδέσεις τους με τις φερόμενες προσπάθειες των δύο χωρών να επηρεάσουν τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκτός από τον Παντσέρι, συνελήφθησαν επίσης η η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ο λομπίστας Νικολό Ταλαμάνκα, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο συνδικαλιστής, Λούκα Βισεντίνι.
Ο Παντσέρι και η Καϊλή παραμένουν υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση

Ο Ταλαμάνκα αφέθηκε ελεύθερος, ενώ τα άλλα τέσσερα άτομα βρίσκονταν υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση στο σπίτι τους μέχρι την πρόσφατη απόφαση. Η Εύα Καϊλή ήταν η τελευταία που βγήκε από τη φυλακή στις 14 Απριλίου.

Η υπό όρους αποφυλάκιση των Μαρκ Ταραμπέλα και Φραντσέσκο Τζιόρτζι αποφασίστηκε από τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ. Ο Παντσέρι και η Καϊλή παραμένουν υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση ως βασικοί κατηγορούμενοι, προκειμένου να μην διαφύγουν, αλλά και να μην προσπαθήσουν να δυσκολέψουν το έργο των ανακριτικών αρχών.