Τουλάχιστον επτακόσιοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών εκτελέστηκαν μέχρι στιγμής φέτος στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σύμφωνα με την Hengaw, οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νορβηγία.

Η ΜΚΟ, που ανακοίνωσε τον αριθμό αυτό μέσω X (πρώην Twitter), δεν διευκρίνισε πόσοι καταδικασθέντες σε θάνατο είχαν εκτελεστεί το 2022.

Άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, η Iran Human Rights (IHR), που επίσης εδρεύει στη Νορβηγία, υπολόγιζε πέρυσι πως ο αριθμός των εκτελέσεων κατ’ έτος στο Ιράν φθάνει τις 600 κατά μέσο όρο. Ωστόσο διαπιστώνει αύξηση των απαγχονισμών τους πρώτους δέκα μήνες της χρονιάς, αναφέρθηκε για 680 νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι αρχές στην Τεχεράνη δεν δημοσιοποιούν στοιχεία για τις εκτελέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η χρήση της θανατικής ποινής στη χώρα κλιμακώθηκε σε τρομακτικό βαθμό, με σκοπό να «κατασταλούν διαδηλώσεις και εθνικές μειονότητες».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι εκτελέστηκε «μυστικά» την Πέμπτη 23η Νοεμβρίου νεαρός που είχε καταδικαστεί για φόνο μέλους των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που συντάραξαν τη χώρα πέρυσι.

Εκτός του νεαρού συνελήφθησαν και άλλοι διαδηλωτές, για τους οποίους αναμένεται ανάλογη μοίρα, καθώς το καθεστώς αγνοεί τις αντιδράσεις και την παγκόσμια οργή για τις απάνθρωπες μεθόδους του.