Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στις «εκλογές» στα κατεχόμενα για την ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και με συμμετοχή που έφτασε το 58,21%, ο Ερσίν Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων, ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,84%, ο Τουφάν Ερχιουρμάν το 21,68%, ο Κουντρέτ Οζερσάι το 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί το 5,36%, ο Σερντάρ Ντενκτάς το 4,20%, ενώ οι υπόλοιποι 5 μικρότεροι υποψήφιοι κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.

Συνολικά ψήφισαν 110.779, ενώ 5.027 ήταν οι άκυρες ψήφοι.

Η ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου, καθώς δεν προκύπτει νικητής από τον α’ γύρο των «εκλογών».

Στο δεύτερο γύρο θεωρείται σχεδόν σίγουρη η επανεκλογή του Ακιντζί, αφού η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του (κεντρο)αριστερού Τουφάν Ερχιουρμάν του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) δήλωνε στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσει τον πλησιέστερο προς αυτήν ιδεολογικοπολιτικά υποψήφιο.

Το κόμμα του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος χθες εξασφάλισε το τρίτο στη σειρά ποσοστό (21,6%), δεν έχει άλλη επιλογή από το να στηρίξει τον Μουσταφά Ακιντζί. Αλλά, αν και είναι δεδομένο το πώς θα ενεργήσει το ρεπουμπλικανικό τουρκικό κόμμα, υπάρχει και μία δεύτερη ανάγνωση, η οποία, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θέλει τον Ερχιουρμάν να έχει στηριχθεί στον πρώτο γύρο και από κεντρώους και δεξιούς ψηφοφόρους. Κατά την εκτίμησή του ποσοστό κυμαινόμενο στο 7-8%, συνεπώς μένει στο δεύτερο γύρο να φανεί πώς θα κινηθεί αυτό το ποσοστό, στηρίζοντας είτε Τατάρ είτε Ακιντζί.

Ένας άλλος παράγων είναι το πώς θα δράσει και η Άγκυρα, διότι μπορεί να εξαγοράσει στελέχη του ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος, ώστε να επιτύχει την εκλογή Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. (Πηγή: Politis.com.cy)