Σε κλίμα φόβου και υπό την σκιά του καθεστώτος Πούτιν χιλιάδες τολμηροί Ρώσοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι για τη νεκρώσιμη ακολουθία του Αλεξέϊ Ναβάλνι, καθώς η σορός του έφτασε στο νεκροταφείο και η ταφή ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Η ομάδα του Ναβάλνι, το «Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς», ανέφερε ότι σε λιγότερα από 300 άτομα επετράπη να εισέλθουν στην εκκλησία για την αποχαιρετιστήρια τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε «το συντομότερο δυνατόν».
Στη συνέχεια, το φέρετρο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε από την εκκλησία σε λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξη της τελετής και έφτασε στο νεκροταφείο Borisovskoye μετά από σύντομο ταξίδι, όπου πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της ταφής.
People are chanting "Freedom for political prisoners," as they they make their way from the church to the cemetery. pic.twitter.com/hIACM1TCg2
— The Anti-Corruption Foundation (@ACF_int) March 1, 2024
Σε πλάνα που δημοσιεύθηκαν από την ταφή στο νεκροταφείο Borisovskoye στη Μόσχα, υπό τον ήχο πένθιμης μουσικής, οι πενθούντες πλησίαζαν με τη σειρά στο φέρετρο για να υποβάλουν τα σέβη τους. Ορισμένοι κρατούσαν σταυρούς. Ένα λευκό σάβανο τοποθετήθηκε πάνω από το κεφάλι του Αλεξέι Ναβάλνι.
Οι γονείς του πολιτικού, ο Ανατόλι Ναβάλνι και η Λιουντμίλα Ναβάλναγια, στέκονταν στο πλάι του φέρετρου.
Το φέρετρό του κατέβηκε στον τάφο υπό τους ήχους του τραγουδιού «My Way», του Φρανκ Σινάτρα, δήλωσε εκπρόσωπός του.
Η ομάδα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης δημοσίευσε νωρίτερα πλάνα με ανθρώπους να πετούν λουλούδια στη νεκροφόρα του Ναβάλνι, ενώ φώναζαν «ευχαριστώ, Αλεξέι!», καθώς το φέρετρο έφευγε για το νεκροταφείο.
Με κίνδυνο να συλληφθούν
Χιλιάδες υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν σήμερα για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον επικριτή του Κρεμλίνου στην εκκλησία στη Μόσχα στην οποία τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, παρά τον κίνδυνο να συλληφθούν, επισημαίνει το AΠΕ-ΜΠΕ.
Η νεκροφόρα με το φέρετρο του βασικού αντιπολιτευόμενου στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε γύρω στις 13:50 τοπική ώρα (12:50 ώρα Ελλάδος) μπροστά στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στη Μόσχα, όπου χειροκροτήθηκε από το πλήθος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε προειδοποιήσει λίγο νωρίτερα ότι οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις σε υποστήριξη του Ρώσου αντιφρονούντα θα συνιστούν παραβίαση του νόμου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει «τίποτε να πει» στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται εκεί, μεγάλη ουρά μερικών χιλιάδων ανθρώπων, υπό στενή αστυνομική επίβλεψη, έχει σχηματιστεί από το πρωί μπροστά από την εκκλησία στην συνοικία Μαρίινο στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, όπου ζούσε ο Ναβάλνι όταν ήταν ελεύθερος.
Λουλούδια και δάκρυα στα μάτια για τον Ναβάλνι
«Είναι επώδυνο, άνθρωποι σαν αυτόν δεν πρέπει να πεθαίνουν, άνθρωποι έντιμοι, με αρχές, έτοιμοι να θυσιαστούν», δήλωσε η Άνα Στεπάνοβα, ενθυμούμενη επίσης «το χιούμορ» του. «Ακόμη και όταν υπέφερε, αστειευόταν», είπε.
Ο επικριτής του Κρεμλίνου και χαρισματικός ακτιβιστής κατά της διαφθοράς πέθανε αιφνιδίως στις 16 Φεβρουαρίου σε ηλικία 47 ετών σε ρωσική σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική, υπό συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι συνεργάτες του, η χήρα του Γιούλια Ναβάλναγια και η Δύση κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τον θάνατό του, κάτι το οποίο αρνείται το Κρεμλίνο.
Δεκάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν αναπτυχθεί κοντά στην εκκλησία, ενώ οι αρχές έχουν επίσης φράξει με μεταλλικά κιγκλιδώματα τον δρόμο που οδηγεί από τον ναό στο κοιμητήριο.
Σχεδόν 400 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία τις μέρες που ακολούθησαν του θανάτου του Ρώσου αντιφρονούντα στη διάρκεια αυθόρμητων διαδηλώσεων στη μνήμη του.
Μεταξύ αυτών που περίμεναν στην ουρά για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα, κάποιοι είχαν δάκρυα στα μάτια, ενώ άλλοι κρατούσαν λουλούδια.
Δυτικοί πρεσβευτές παρόντες στην τελετή
Παρόντες είναι εξάλλου οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, όπως και τρία στελέχη της αντιπολίτευσης που παραμένουν ελεύθερα: ο Γεβγκένι Ρόιζμαν, ο Μπόρις Ναντέζντιν και η Εκατερίνα Ντούντσοβα.
«Δεν έχουμε πια πολιτικούς όπως ήταν αυτός και κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε ξανά», δήλωσε στο AFP μια 55χρονη βιβλιοθηκάριος, η Μαρία, λέγοντας ότι αισθάνεται «φόβο και θλίψη» μαζί.
Ο Ναβάλνι «έδειξε τι πάει να πει ελευθερία», είπε παράλληλα ο 43χρονος επιστήμονας πληροφορικής Μαξίμ, που επίσης είχε πάει να αποχαιρετίσει τον αντιπολιτευόμενο και ζήτησε όπως και η προλαλήσασα να μην κατονομαστεί.
Ο 26χρονος Ντένις, εθελοντής σε φιλανθρωπική οργάνωση, χαιρέτισε από την πλευρά του έναν άνθρωπο χάρη στον οποίο «ενδιαφέρθηκε για την πολιτική», σε ένα ολοένα και πιο αυταρχικό καθεστώς όπου είναι πολύ έντονη η έλλειψη ενδιαφέροντος των νέων για τα πολιτικά ζητήματα.
Κατά την νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία η σορός του Ναβάλνι εκτέθηκε με ανοιχτό το φέρετρο για τους συγγενείς του ενώ θα ταφεί στο κοιμητήριο του Μπορισόφσκογε, το οποίο βρίσκεται εκεί κοντά, στην άλλη όχθη του ποταμού Μόσχοβα, προς τον νότο.
Μετά τον θάνατό του, η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα του.