Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι παράγοντες της Ε.Ε. για την αναθεωρημένη συμφωνία σχετικά με το Brexit γιαα πολλούς λόγους και ιδιαίτερα γιατί δεν παραβιάστηκαν οι αρχές και οι κοινοτικοί κανόνες, παρότι υπήρξαν μετακινήσεις από προηγούμενες θέσεις.

Σύμφωνα με άρθρο – ανάλυση του βρετανικού BBC, η νέα συμφωνία στην οποία κατέληξε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μοιάζει στα μάτια των ευρωπαϊκών χωρών μελών της ΕΕ ως σημαντικό βήμα για πέντε λόγους.

1. Τα περισσότερα σημεία της συμφωνίας για το Brexit είναι ίδια

Σε επίπεδο γοήτρου, αλλά και σταθερότητας στις θέσεις της, η ΕΕ μπορεί να ισχυρίζεται πως δεν μετακινήθηκε σημαντικά από όσα ζητούσε προκειμένου να συναινέσει στο διαζύγιο με την Μεγάλη Βρετανία. Το BBC, τονίζει πως η «αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit είναι εκείνη που συμφώνησε η προκάτοχος του Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις σε ποσοστό 95%».
Τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν στο brexit, όπως τα δικαιώματα των πολιτών, τα χρήματα, οι υποθέσεις που καταλήγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, αλλά και τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών που συλλέγονται από βρετανικό κράτος, όλα θα παραμείνουν ως είχαν με την πρώτη συμφωνία.

2. Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων λύθηκε… για την ώρα

Στη συνέχεια, το άρθρο του BBC σχολιάζει πως με δημιουργική σκέψη και έξυπνους ελιγμούς, αλλά και ένα «πάρε – δώσε» στις διαπραγματεύσεις, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστησαν το backstop στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, με ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις.
«Μετακινήσαμε τις θέσεις μας, αλλά παραμείναμε εντός των αρχών μας» δήλωσε μέλος της ομάδας του Ευρωπαίου διαπραγματευτή για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Σε μια απλουστευμένη εξήγηση, παρότι η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει υπό βρετανικό καθεστώς, στην πραγματικότητα οι διαδικασίες που προβλέπονται για ένα μέλος της ενιαίας αγοράς θα ισχύουν και εδώ, με μερικές διαφοροποιήσεις σε ό, τι έχει να κάνει με «απαλλαγές», εκπτώσεις και άλλες ρυθμίσεις.

3. Επαφίεται στους πολίτες της Βορείου Ιρλανδίας να αποφασίσουν την μετά Brexit εποχή

Εκείνο στο οποίο επίσης στέκονται στις Βρυξέλλες, σε ό, τι αφορά στη συμφωνία για το Brexit, είναι πως μέσα στο κείμενο δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της Βορείου Ιρλανδίας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο διαφωνιών της ΕΕ με την Βρετανία, να αποφασίσουν μόνοι τους για τη συνέχεια. Η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πώς θα συνεχίσει σε τέσσερα χρόνια.

Από την ΕΕ τονίζουν πως αν η Βόρεια Ιρλανδία αποφασίσει πως θέλει «σκληρά σύνορα», τότε μπορεί να τα επιβάλει, είτε το θέλει το Δουβλίνο και το Λονδίνο, είτε όχι. Στο ζήτημα αυτό που ταλαιπώρησε τόσο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα έχει πια λόγο ούτε η Ευρώπη, παρά μόνο οι κάτοικοι της περιοχής.

4. Η ενιαία αγορά προστατεύεται από τη συμφωνία για το Brexit

Βασικό μέλημα των Ευρωπαίων ήταν η εξασφάλιση της προστασίας της ενιαίας αγοράς. Η Βόρεια Ιρλανδία έμοιαζε από την αρχή σαν μια κερκόπορτα στην Ενωμένη Ευρώπη, από όπου προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία θα μπορούσαν να καταλήξουν στη Γαλλία, το Βέλγιο ή τη Φινλανδία.

Η νέα συμφωνία για το Brexit επιβάλει ελέγχους με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε όλα τα προϊόντα που διακινούνται στην Βόρεια Ιρλανδία. Οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων αυτών, μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

5. Οι Βρυξέλλες βασίζονται στην αισιοδοξία Τζόνσον πως θα περάσει η συμφωνία για το Brexit

Τέλος, όπως το επεσήμανε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως είχε τις απαραίτητες ψήφους ώστε να περάσει η συμφωνία από τη βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο Μισέλ Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες δεν έχουν παρά να περιμένουν και να παρακολουθούν πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα του Brexit στο εσωτερικό της Βρετανίας, ιδιαίτερα με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που έχει οριστεί για σήμερα Σάββτο.  Και όπως σημειώνει το δημοσίευμα του BBC, υπάρχει πάντα η βαλβίδα ασφαλείας μιας νέας επέκτασης στην ημερομηνία εφαρμογής του Brexit.
Πηγή: iefimerida.gr/B.B.C.