Η Βουλγαρία μαζί με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης  επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, εκτός εκείνων για διαμετακόμιση, ανέφερε σήμερα στον ιστότοπό της η βουλγαρική ραδιοφωνία, επικαλούμενη τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γκάλαμπ Ντόνεφ.

«Τον περασμένο χρόνο, μια σημαντική ποσότητα τροφίμων παρέμεινε στη χώρα και διατάραξε τις αλυσίδες τροφίμων», δήλωσε ο Ντόνεφ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε αυτό το εθνικό μέτρο επειδή οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν ακόμη ένα αρκούντως κατάλληλο μέτρο», είπε.

Η Ουγγαρία επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγών από την Ουκρανία 

Η Ουγγαρία, η οποία έχει ανακοινώσει ήδη απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών που, όπως υποστηρίζει, αποσταθεροποιούν την εγχώρια αγορά, θα εφαρμόσει το μέτρο και σε δεκάδες αγροδιατροφικά προϊόντα από σήμερα.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν θα μπορούν πλέον να πωλούνται στο ουγγρικό έδαφος, εκτός από δημητριακά και φυτικά έλαια, το αλεύρι, το μέλι, το κρασί, το ψωμί, το κρέας και τα λαχανικά με προέλευση το Κίεβο. Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε το Σάββατο να απαγορεύσει τις εισαγωγές σιτηρών, ακολουθώντας την Πολωνία, προκειμένου να προστατέψει τους αγρότες της.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Σλοβακία έλαβε επίσης ένα παρόμοιο μέτρο, ενώ η Βουλγαρία έκανε σήμερα μια ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τον Μάιο του 2022 και για έναν χρόνο τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία και οργανώθηκε προκειμένου να της επιτρέψει να εξαγάγει τα αποθέματα σιτηρών της μετά το κλείσιμο των θαλασσίων οδών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Συσσώρευση σιτηρών και πτώση εγχωρίων τιμών

Όμως αντί για μια απλή διαμετακόμιση, οι γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες είδαν να συσσωρεύονται στο έδαφός τους καλαμπόκι, σιτάρι ή ηλιέλαιο από την Ουκρανία λόγω επιμελητειακών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να πέσουν οι εγχώριες τιμές.

«Στην πραγματικότητα, σημαντικό ποσοστό των προϊόντων δεν φθάνει σε τρίτες χώρες, αλλά πωλείται σε μειωμένες τιμές εντός της ΕΕ», υπογραμμίζει το ουγγρικό διάταγμα, εκτιμώντας πως «αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην εσωτερική αγορά».

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να επιτρέπει τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, όμως θα εφαρμοστούν πολύ αυστηρές διαδικασίες στα σύνορα προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτρονική παρακολούθησή τους κατά τη διέλευσή τους από το ουγγρικό έδαφος.

Σε περίπτωση παραβίασης, θα μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα, που ενδέχεται να φθάνουν τη συνολική αξία του φορτίου.

Η Πολωνία, από την πλευρά της, είχε απαγορεύσει αρχικά τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων, αλλά κατέληξε χθες, Τρίτη, σε συμφωνία με την Ουκρανία για επανάληψή της τις προσεχείς ημέρες.