Την ισχύ, που συνδυάζεται με το σύνθημα ενός ανδρός αρχή επιδίωξε ο πρόεδρος της Τουρκίαςς Ταγίπ Ερτντογάν, ανακοινώνοντας την σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, αφού ο ίδιος ορκίστηκε για τρίτη, διαδοχική, θητεία.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έγκριτους διπλωμάτες ο Ερντογάν θέλει να δείξει μια διαφορετική κατεύθυνση στην πολιτική του με δυτικό προσανατολισμό, αλλά και να διατηρήσει τα πιστά σε αυτόν στρατιωτικά τμήματα με την επιλογή ενός εν ενεργεία στρατηγού για το υπουργείο άμυνας.

Εκτός του νέου υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία έμειναν ηχηρά ονόματα της προηγούμενης κυβέρνησης Ερντογάν.

Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της οικονομικής «ορθοδοξίας» και προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων. Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της «ανορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, όπως τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον κρατικό έλεγχο των αγορών. Ο Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018.

Ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απομακρύνθηκε, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια.

Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής:

Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς
Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν
Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί
Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ
Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου