• Βασικές αρχές και κύρια καθήκοντα της Συμμαχίας: Αποτροπή και άμυνα, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συνεργατική ασφάλεια.-

Σε ένα μακροσκελές κείμενο, που αποτελεί την νέα δομή της φιλοσοφίας του ΝΑΤΟ υπό τις προκλήσεις της εποχής οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας καταδικάζουν με βαρύτατες εκφράσεις την συμπεριφορά της Ρωσίας για ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και ανακοινώνουν την σύσταση ενός επιταχυντή προειδοποιήσεων και άλλα καινοτόμα μέσα για προστασία των πληθυσμών από πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι ηγέτες επικαλούνται το άρθρο 5 για την προστασία όλων των χωρών μελών από επιθέσεις και σαφέστατα υπογραμμίζουν ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπίζεται κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους ανά πάσα στιγμή.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο» αναφέρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη. 

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, οι ηγέτες κατηγορούν την Ρωσία για ανθρωπιστική καταστροφή και επισημαίνουν ότι «πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Η Λευκορωσία πρέπει να τερματίσει τη συνενοχή της σε αυτόν τον πόλεμο»

Τα βασικά σημεία της διακήρυξης

Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, συγκεντρωθήκαμε στη Μαδρίτη καθώς ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας και τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Στεκόμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι και επιβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ των εθνών μας. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας και το ουσιαστικό φόρουμ για διαβουλεύσεις και αποφάσεις ασφαλείας μεταξύ των Συμμάχων. Η δέσμευσή μας στη Συνθήκη της Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 5, είναι ακλόνητη. Σε αυτό το ριζικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, η παρούσα Σύνοδος Κορυφής αποτελεί ορόσημο για την ενίσχυση της Συμμαχίας μας και την επιτάχυνση της προσαρμογής της.

Είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας για τη δημοκρατία, την ατομική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Τηρούμε το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Καταδίκη της τρομακτικής σκληρότητας της Ρωσίας

* Καταδικάζουμε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο. Υπονομεύει σοβαρά τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η τρομακτική σκληρότητα της Ρωσίας έχει προκαλέσει τεράστιο ανθρώπινο πόνο και μαζικές μετακινήσεις, πλήττοντας δυσανάλογα τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή. Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει την ασφαλή, ανεμπόδιστη και διαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση. Οι Σύμμαχοι συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς της διεθνούς κοινότητας για να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με τις συγκρούσεις.

Η Ρωσία έχει επίσης σκόπιμα επιδεινώσει μια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, η οποία επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων μέσω των στρατιωτικών της ενεργειών. Οι σύμμαχοι συνεργάζονται στενά για την υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και να ανακουφιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ψέματα της Ρωσίας και να απορρίπτουμε την ανεύθυνη ρητορική της. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Η Λευκορωσία πρέπει να τερματίσει τη συνενοχή της σε αυτόν τον πόλεμο.

 • Εγκρίναμε μια νέα στρατηγική αντίληψη. Περιγράφει το περιβάλλον ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, επιβεβαιώνει τις αξίες μας και διευκρινίζει τον βασικό σκοπό και τη μεγαλύτερη ευθύνη του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη διασφάλιση της συλλογικής μας άμυνας με βάση μια προσέγγιση 360 μοιρών.
 • Καθορίζει περαιτέρω τα τρία βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ: αποτροπή και άμυνα, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συνεργατική ασφάλεια.
 • Στα επόμενα χρόνια, θα καθοδηγεί το έργο μας στο πνεύμα της διατλαντικής μας αλληλεγγύης.

  Τρόποι υποστήριξης στην Ουκρανία

 • Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς τον στενό εταίρο μας, την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα έναντι της ρωσικής επίθεσης. Από κοινού με την Ουκρανία, αποφασίσαμε μια ενισχυμένη δέσμη στήριξης.
 • Αυτό θα επιταχύνει την παράδοση μη θανατηφόρου αμυντικού εξοπλισμού, θα βελτιώσει την άμυνα και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας στον κυβερνοχώρο και θα υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού της τομέα κατά τη μετάβασή του για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης διαλειτουργικότητας. Μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσουμε την Ουκρανία και θα στηρίξουμε τις προσπάθειες στην πορεία της προς τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση και τις μεταρρυθμίσεις.

  * Έχουμε θέσει μια νέα γραμμή βάσης για την αποτροπή και την αμυντική μας στάση. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πληθυσμούς μας και να υπερασπίζεται κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους ανά πάσα στιγμή.

 • Θα βασιστούμε στη νέα ενισχυμένη στάση μας και θα ενισχύσουμε σημαντικά την αποτροπή και την άμυνά μας μακροπρόθεσμα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Θα το πράξουμε αυτό σύμφωνα με την προσέγγιση 360 μοιρών μας, σε όλους τους τομείς της ξηράς, του αέρα, της θάλασσας, του κυβερνοχώρου και του διαστήματος και ενάντια σε όλες τις απειλές και προκλήσεις.

Ίδρυση επιταχυντή αμυντικής καινοτομίας

 • Ιδρύουμε έναν επιταχυντή αμυντικής καινοτομίας και δρομολογούμε ένα πολυεθνικό ταμείο καινοτομίας για να φέρουμε σε επαφή κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τον ακαδημαϊκό χώρο για να ενισχύσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα. Εγκρίναμε μια στρατηγική που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παράδοση του συστήματος προειδοποίησης και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (AWACS) επόμενης γενιάς και των συναφών δυνατοτήτων.

  * Η κλιματική αλλαγή είναι μια καθοριστική πρόκληση της εποχής μας με βαθύ αντίκτυπο στη συμμαχική ασφάλεια. Αποτελεί πολλαπλασιαστή απειλών. Αποφασίσαμε να θέσουμε ως στόχο τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, διατηρώντας παράλληλα την επιχειρησιακή, στρατιωτική και οικονομική αποτελεσματικότητα. Θα ενσωματώσουμε τις εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή σε όλα τα βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ.

Υποστήριξη Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Γεωργίας και Μολδαβίας

 • Υπό το πρίσμα του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη, αποφασίσαμε νέα μέτρα για την εντατικοποίηση της προσαρμοσμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης προς τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεργαστούμε μαζί τους για να οικοδομήσουμε την ακεραιότητα και την ανθεκτικότητά τους, να αναπτύξουμε τις ικανότητές τους και να διατηρήσουμε την πολιτική τους ανεξαρτησία. Θα ενισχύσουμε επίσης την υποστήριξη μας για την ανάπτυξη ικανοτήτων προς τους εταίρους από τον Νότο.

* Με τις σημερινές μας αποφάσεις, θέσαμε σταθερά την κατεύθυνση για τη συνεχή προσαρμογή της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ παραμένει η ισχυρότερη Συμμαχία στην ιστορία. Μέσω του δεσμού μας και της αμοιβαίας δέσμευσής μας, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των Συμμάχων, καθώς και τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες, τώρα και για τις μελλοντικές γενιές.