Οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα θα αυξηθούν κατά 25%, ανακοίνωσε σήμερα οΤούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε περίπου στο 64%.

Μιλώντας στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφθασε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, θα μειωθεί περαιτέρω το 2023.

Οι παροχές του Ερντογάν σε προεκλογική περίοδο στοχεύουν προφανώς στην επανεκλογή του. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Optimar, που δημοσιεύει η ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gazete Duvar,προηγείται με σημαντικό ποσοστό.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή;», ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει το προβάδισμα με 43,7% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον αρχηγό του CHP Κεμάλ Κιλισντάρογλου με 12,4%, τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με 10,1% και τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου με 9%.

Τα σενάρια για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών έχουν φουντώσει και ειδικά μετά τη συνάντηση λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρωνΕρντογάν και Μπαχτσελί.

Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής έκδοσης της DW, το οποίο αναφέρεται σε συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο του συμπολιτευόμενου κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρει ότι η κύρια ατζέντα της συνάντησής τους ήταν η ημερομηνία των εκλογών και ότι επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου.

Το προσωπικό και των δύο κομμάτων θα εργαστεί για αυτή την ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι εκλογές περάσουν σε δεύτερο γύρο (η εκλογή προέδρου, για την οποία απαιτείται 50%+ στον α’ εκλογικό γύρο), αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με στελέχη του AKP που μίλησαν στη DW Turkce, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι «πολύ πιθανός». Ως εκ τούτου, για αυτό λήφθηκε υπόψη ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων κατά τον καθορισμό των ημερομηνιών.

Πώς μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές

Επιβεβαιώθηκε πλέον ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συζητά για τη διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΡ,Ομέρ Τσελίκ ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου», δηλαδή την προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. Ο πρώτος είναι η τουρκική εθνοσυνέλευση να το ψηφίσει με τις 360 (από 660) ψήφους των βουλευτών και ο δεύτερος είναι ο πρόεδρος να διαλύσει την εθνοσυνέλευση.

Είναι πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να περάσει από την εθνοσυνέλευση την απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εκτός εάν το επιτρέψει η αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ερντογάν μπορεί να διαλύσει την εθνοσυνέλευση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε 60 μέρες. Αυτό θα σημαίνει, όμως ότι στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας, ένας πρόεδρος θα διαλύσει την βουλή για να αποκτήσει εκλογικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, υπάρχει και μια ιδιαίτερη πρόβλεψη στο άρθρο 116 του Συντάγματος: «Εάν η εθνοσυνέλευση αποφασίσει πρόωρες εκλογές κατά τη δεύτερη θητεία του προέδρου, ο πρόεδρος μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για τρίτη φορά, αν και κανονικά έχει δικαίωμα για δύο θητείες. Αλλά το άρθρο 116 μπορεί να ‘διασφαλίζει’ στον Ερντογάν και μία τρίτη θητεία, αλλά με την προϋπόθεση ο πρόεδρος να μην διαλύσει την εθνοσυνέλευση. Τότε δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος».