Το Μουντιάλ του 2018 πέρασε πλέον στην ιστορία με τελική νικήτρια την ομάδα της Γαλλίας, που κατακτά για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Η ομάδα της Γαλλίας λύγισε 4-2 την μαχητική Κροατία και πέρασε στην ιστορία ως η τρίτη ομάδα με δύο Μουντιάλ. Η Κροατία ωστόσο κέρδισε τον σεβασμό όλων με την μαχητικότητα, το ήθος και την υπερηφάνεια των ποδοσφαιριστών της.

Αυτό όμως, που έμεινε από αυτήν την παγκόσμια γιορτή ποδοσφαίρου είναι ότι όλη η ανθρωπότητα υποκλίθηκε στην αθλητική ιδέα, που φέρνει κοντά τους λαούς και μετατρέπεται σε μια κορυφαία εκδήλωση πολιτισμού.

Καλύτερη απόδειξη γι αυτό ήταν ο τρόπος, που αντίπαλοι παίκτες και προπονητές αγκαλιάζονταν και έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον μετά τον κάθε αγώνα. Το ίδιο ισχύει και για τους ηγέτες των χωρών, που έδειξαν το δρόμο για καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία. Το μήνυμα δεν πρέπει να ξεχαστεί. Δεν χρειάζεται να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια για να ξανασυναντηθεί το ιδεώδες του αθλητισμού με την πολιτισμένη συμπεριφορά και με τις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης των λαών.