Μετά από έναν εκπληκτικό αγώνα στο γήπεδο της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ κατέστησε υπερήφανο όλο τον ελληνικό αθλητισμό, νικώντας με 3-1 την τουρκική ιστορική ομάδα Μπεσίκτας μια μέρα με έντονα  φορτισμένη ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω των απειλών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Βέβαια δεν μπορεί να συνδέσει κανείς τα αποτελέσματα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα με την πολιτική και την διπλωματία, αλλά στην ψυχολογία των πολιτών περνάει η εντύπωση ότι μια τέτοια σπουδαία νίκη έχει απήχηση στην κοινωνία και αποτελεί μια έμμεση απάντηση σε αυτούς, που λένε μεγάλα λόγια, κραυγάζοντας και βγάζοντας πολεμικές ιαχές, ενώ στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Σχόλιο: Ν. Δημαράς

Αυτός ο ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικός και ακόμη και αν δεν είσαι οπαδός του οφείλεις να τον χειροκροτήσεις. Τα νέα παιδιά με επικεφαλής τον 18χρονο Χρήστο Τζόλη, αλλά και οι μεγαλύτεροι, όπως ο Πέλκας και ο Γιαννούλης έδειξαν ότι διαθέτουν ψυχή, δύναμη και τέχνη. Σε πολλές περιπτώσεις κονιορτοποίησαν τους αντιπάλους και με εκπληκτικές εναλλαγές, κινήσεις και ταχύτητα έφταναν μέχρι τα αντίπαλα δίχτυα.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά στο τέλος έφυγαν κατηφείς από την Τούμπα, κάνοντας αυτό που ξέρουν καλά, δηλαδή να διαμαρτύρονται υποκριτικά ακόμη και όταν έχουν άδικο. (Όπως έκανε χθες και ο Τσαβούσογλου μπροστά στον Γερμανό υπουργό εξωτερικών).

Να λένε μόνο πως σώθηκαν χθες στην Τούμπα από μεγάλο κάζο, διότι αν δεν είχε χαθεί το πέναλτι από τον Άκπομ, το σκορ θα ήταν ευρύτερο.

Οι περιγραφές των αθλητικών εφημερίδων σήμερα έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα με αρκετούς εύστοχους τίτλους.

Επιλέγουμε αυτόν από το PROTOTHEMA.GR που αναφέρει:

Champions League, ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας 3-1: Την… επακούμβησε και προκρίθηκε στον 3ο γύρο

Και πιο κάτω γράφει:

Ο ΠΑΟΚ, με ηγέτη τον εκπληκτικό 18χρονο Χρήστο Τζόλη, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ και έδωσε μία ασίστ, κράτησε ζωντανό το όνειρο του  Champions League καθώς προκρίθηκε στον 3ο προκριματικό γύρο – Ακόμα κι αν αποκλειστεί  στη συνέχεια, θα βρεθεί σίγουρα στους ομίλους του Γιουρόπα Λίνγκ.

Με ψυχή, πάθος και μεγάλο πρωταγωνιστή έναν 18χρονο, τον Χρήστο Τζόλη, πήρε πανάξια την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Champions League. Οι «ασπρόμαυροι» αετοί κατάπιαν στο πρώτο ημίχρονο την Μπεσίκτας και έφτασε στον στόχο του κάνοντας περήφανη όλη την Ελλάδα.

Η περιγραφή του αγώνα: Με το γκάζι πατημένο

O ΠΑΟΚ ξεκίνησε δυνατά το ματς και απείλησε με τον Γιαννούλη (4’) που στην επόμενη επέλαση του από τα αριστερά (χάρη στην εκπληκτική πάσα του Σβαμπ) δε λάθεψε στην τελική πάσα προς τον Τζόλη. Ο μικρός σταμάτησε την μπάλα, σημάδεψε και με εξαιρετικό πλασέ την έστειλε στο πλεκτό! Με το γκολ ενός 18χρονου (18 ετών, 6 μηνών και 25 ημερών για την ακρίβεια) ο «Δικέφαλος» είχε πετύχει τον στόχο του, να μπει νωρίς μπροστά στο σκορ (1-0, 7’).

Η Μπεσίκτας ανοίχτηκε, έδωσε χώρους στους «ασπρόμαυρους» της Θεσσαλονίκης, που πήραν το «δώρο» και με το γκάζι πατημένο έφτασαν στο 3-0 κι ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί μισή ώρα στο παιχνίδι! Στο 24’ ο Τζόλης διπλασίασε τα προσωπικά γκολ, χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του Άκπομ (από την πάσα του Πέλκα) και την ασίστ του Άγγλου επιθετικού. Έξι λεπτά αργότερα η τριπλέτα Πέλκας, Τζόλης, Άκπομ, συνεργάστηκε εκ νέου κι αυτή τη φορά ήταν η σειρά του αρχηγού του ΠΑΟΚ να σκοράρει και να κάνει το 3-0 (30’).

Έβαλαν την Μπεσίκτας ξανά στο ματς

Χωρίς ιδιαίτερη πίεση οι παίκτες του Φερέιρα έβαλαν την Μπεσίκτας ξανά στο ματς. Οι Τούρκοι εκεί που ήταν πεσμένοι στα τάρταρα και έβλεπαν να έρχεται η συντριβή, πήραν ψυχολογία μέσα σ’ ένα τετράλεπτο.

Αρχικά μείωσαν με την προβολή του Λαρίν (37’) και είδαν στο 41’ τον Ντεστάνογλου να αποκρούει το πέναλτι του Άκπομ, που κέρδισε ο ίδιος από τον Γουέλινγκτον.

Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου δεν έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να τελειώσει από πολύ νωρίς την υπόθεση πρόκριση. Ευτυχώς, που στο 42’ ο Μπόιντ μπήκε στην περιοχή, έπιασε το σουτ, αλλά η μπάλα κατέληξε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Ζίβκοβιτς.

Οι παίκτες του Αμπέλ Φερέιρα καταθέτοντας κάθε ικμάδα των δυνάμεων τους, εμφανώς καταβεβλημένοι στο δεύτερο ημίχρονο, κατόρθωσαν να κρατήσουν το υπέρ τους σκορ και στο τέλος να πανηγυρίσουν μια μεγάλη πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Ίνγκασον, Γιαννούλης, Ροντρίγκο (44’ Λημνιός), Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Τζόλης (85’ Ζαμπά), Πέλκας (76’ Εσίτι), Άκπομ

Μπεσίκτας (Σεργκέν Γιαλτσίν): Ντεστάνογλου, Ν’ Σακαλά (82’ Ναγίρ), Γουέλινγκτον, Βίντα, Λενς, Χάτσινσον, Γιουσάλ, Μπόϊντ (46’ Οζιακούπ), Μενσά (70’ Τοκόζ), Ν’ Κουντού, Λαρίν.

Πανηγυρισμός του Πέλκα με σταυρό ή Κ;

Ο Δημήτρης Πέλκας, αρχηγός του Δικεφάλου που πέτυχε το τρίτο γκόλ πανηγύρισε το τέρμα με ιδιαίτερο  τρόπο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουκία.

Οι Τούρκοι θεώρησαν ότι ο Έλληνας άσος σχημάτισε σταυρό με τα δάχτυλά του θέλοντας να προκαλέσει, όπως υποστήριζαν. Και έγινε χαμός με εκατοντάδες σχόλια στα τουρκικά social media

Ωστόσο, ο Πέλκας φρόντισε να δώσει την εξήγησή του μέσω instagram λόγοντας ότι δεν σχημάτισε σταυρό αλλά το αρχικό γράμμα του ονόματος της κοπέλας του, το «Κ».

«Είναι το «Κ» παιδιά. Το πρώτο γράμμα της κοπέλας μου. Τίποτε περισσότερο» φρόντισε να διευκρινίσει ο Πέλκας.

Νωρίτερα υπήρξαν δημοσιεύματα, που ανέφεραν:

“Αφού οι Tούρκοι ήθελαν να καλλιεργήσουν πολεμικό κλίμα πριν μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση, ο Πέλκας τους απάντησε ανάλογα αμέσως μετά το γκολ που σκόραρε.
Κατευθύνθηκε στην κάμερα και έκανε το σήμα του σταυρού με τα δάχτυλα του, αφού γνωρίζει πως ο αγώνας προβάλλεται σε απευθείας μετάδοση και στην Τουρκία!”

Πηγή: Protothema.gr/gazzetta.gr/Metrosport.gr