Σοκαρισμένοι είναι συγγενείς. φίλοι και αθλητές της ορειβασίας για τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Συκάρη κατά τη διάρκεια ορειβατικής αποστολής στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Ο διάσημος 60χρονος ορειβάτης με 32 χρόνια εμπειρίας στην πλάτη, επιχείρησε για 4η φορά να κατακτήσει την κορυφή Νταουλαγκίρι, την 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, ωστόσο κατά την κατάβαση άφησε την τελευταία του πνοή.

Η δυσάρεστη είδηση, που βύθισε στη θλίψη συγγενείς, φίλους, αλλά και όσους παρακολουθούσαν την πορεία του δημοσιεύτηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στον οποίο ο Αντώνης Συκάρης ήταν ιδιαίτερα δραστήριος, αφού κρατούσε ενήμερους για κάθε ορειβατική του αποστολή τους διαδικτυακούς του φίλους.

Το χρονικό μέχρι την ανάβαση στο Νταουλαγκίρι

Ο Αντώνης Συκάρης όλο αυτό το διάστημα πριν ξεκινήσει την ανάβασή του στο βουνό Νταουλαγκίρι ενημέρωσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους ακόλουθούς του στα social media για την προετοιμασία του. Μάλιστα ο ίδιος έδειχνε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την ανάβασή του στο «βουνό των Ελλήνων».

Στην τελευταία του συνέντευξη ο Αντώνης Συκάρης είχε αποκαλύψει πως αυτή θα ήταν η τέταρτη φορά που θα επιχειρούσε να ανέβει στην 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

«Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά ελληνική αποστολή στο βουνό των Ελλήνων, στο Dhaulagiri, όπως το αποκαλούμε οι Έλληνες ορειβάτες, αφού έχουν γίνει συνολικά μέχρι σήμερα πέντε ελληνικές προσπάθειες χωρίς επιτυχία. Προσωπικά είναι η 4η ορειβατική μου προσπάθεια στην 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Νιώθω έτοιμος να πετύχω τον στόχο μου», έλεγε χαρακτηριστικά.

Τι έγινε τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το ημερολόγιο

11 Απριλίου: Expedition Dhaulagiri – Final push

«Ο Αντώνης Συκάρης έχοντας συμβουλευτεί το μετεωρολόγο και φίλο του Κώστα Γαβριήλ, ο οποίος του επιβεβαίωσε πως οι πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για ημέρα κορυφής θα είναι στις 11 Απριλίου, αποφασίζει μαζί με τον σχοινοσύντροφο του Dawa να ξεκινήσουν για την τελική τους προσπάθεια.

Στις 9/4 άφησαν πίσω τους το basecamp και μετά από 12 ώρες πορείας έφτασαν στο camp 2 – 6.350m, όπου διανυκτέρευσαν και ξεκουράστηκαν.
Σήμερα, 10/4 νωρίς το πρωί ξεκινώντας από το camp 2 και μετά από περίπου 11 ώρες πορείας έφτασαν και παραμένουν μέχρι αυτή τη στιγμή στο camp 3 – 7.329m. Ο στόχος τους είναι αργά το βράδυ να ξεκινήσουν για το final push έως την κορφή του Dhaulagiri 8.167m έχοντας μπροστά τους περίπου 8 ώρες πορείας μέχρι την κορυφή και ακόμα 10 ώρες για την επιστροφή τους στο camp 3.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Αντώνη με τον Dawa η μόνη ανθρώπινη παρουσία σε ολόκληρο το Dhaulagiri είναι η ομάδα του Mingma που έχει ήδη επιστρέψει στο basecamp»

11 Απριλίου: “Βρίσκομαι στην κορυφή, σας αγαπώ όλους”

«Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50 -ώρα Νεπάλ, βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα.
Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή:
Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του.
Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του.
Και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο.
Ακόμα θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου.
Ίριδά μου είμαι στην κορφή!!!
Ο «πα» είναι στην κορυφή!!!
Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή!
Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!!
Σας αγαπώ όλους!!!

Η ανάρτηση για την μοιραία κατάβαση

«Δυστυχώς συνέβη ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή. Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή.

Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου», ήταν το μήνυμα που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί στον προσωπικό λογαριασμό του Αντώνη Συκάρη στα social media