
Έξι μηχανικοί και ένας υπεύθυνος αναδόχου εταιρείας καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές κάθειρξης από το Εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τις υπερτιμολογήσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ όσον αφορά την κατασκευή των πέντε δίδυμων σηράγγων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, στον νομό Γρεβενών, την περίοδο 2008/09.
Από τους καταδικασθέντες δύο οδηγούνται στις φυλακές με κάθειρξη 13 ετών ο καθένας, ενώ οι άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης από 5.000 έως 25.000 ευρώ.
Οι άλλοι τέσσερις μηχανικοί καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις, όπως επίσης ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.
Ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε συνολικά ενόχους – χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών – 7 από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους.
Μεταξύ αυτών που αθωώθηκαν είναι μέλη παλιότερων διοικήσεων της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.».
Ένοχοι για απάτη εις βάρος της “Εγνατία Οδός ΑΕ”
Για τις ίδιες πράξεις καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών ένας ακόμη επιβλέπων μηχανικός, ενώ δύο συνάδελφοί τους που διηύθυναν την εκτέλεση των εργασιών καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 5 και 8 ετών, αντίστοιχα, για απλή συνέργεια στην πράξη της απάτης και, κατά περίπτωση, νόθευση εγγράφου.
Ως ηθικοί αυτουργοί στην απάτη και την ψευδή βεβαίωση τιμωρήθηκαν μία μηχανικός της αναδόχου εταιρίας και ο νόμιμος εκπρόσωπός της (10 και 12 έτη κάθειρξη, αντίστοιχα). Επιπλέον, το δικαστήριο αποφάσισε να απαλλάξει όσους κατηγορούμενους αντιμετώπιζαν την πράξη της απόπειρας απάτης κατά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ούτε σεντς δεν ζημιώσαμε την Εγνατία»
Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν.
«Δουλέψαμε τίμια, η Εγνατία ήταν σαν το σπίτι μας. Ούτε σεντς δεν την ζημιώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορούμενων μηχανικών, ενώ συγκατηγορούμενός του στάθηκε στις δυσκολίες του έργου λόγω της γεωγραφικής του θέσης.
Καταγγελία και για δεύτερη υπόθεση
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, το 2015, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης η τότε διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
Το έργο αφορούσε την κατασκευή πέντε δίδυμων σηράγγων στις θέσεις Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής, Αγναντερού, Πριονίων και Βελανιδίων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης.
Να σημειωθεί ότι στα ποινικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκκρεμεί και δεύτερη δικογραφία, που αφορά υπερκοστολογήσεις εργασιών σε άλλο τμήμα του ίδιου αυτοκινητόδρομου (μήκους 8,5 χιλιομέτρων από τη σήραγγα Παναγίας μέχρι τη σήραγγα Συρτού).
Πολλά από τα κατηγορούμενα πρόσωπα είναι κοινά, ενώ το ύψος των υπερκοστολογήσεων στην περίπτωση αυτή ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. (ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)