
Σοβαρές συνέπειες και θανάτους από θερμοπληξία έχει προκαλέσει το ακραίο κύμα καύσωνα, που έχει πλήξει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Οι ακραίες θερμοκρασίες είναι συνέπεια ενός μετεωρολογικού φαινομένου που ονομάζεται θερμικός θόλος και οδηγεί σε παρατεταμένα κύματα καύσωνα.
Η γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκε σε κόκκινο συναγερμό. Στα σιντριβάνια και στη σκιά των δέντρων δίπλα στον Σικουάνα προσπαθούν οι Παριζιάνοι να βρουν λίγη δροσιά, καθώς το θερμόμετρο έφθασε τους 38 βαθμούς, ενώ κάτω από τον πύργο του Άιφελ ψέκαζαν με νερό τους τουρίστες για να αντέξουν τη ζέστη.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τους πυροσβέστες στα επείγοντα των νοσοκομείων και δύο πέθαναν λόγω αδιαθεσίας εξαιτίας της ζέστης.
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ για τη Γαλλία.
Το κύμα καύσωνα που έχει επηρεάσει εκατομμύρια Ευρωπαίους φαίνεται να εξασθενεί στη Γαλλία από σήμερα, όμως μετακινείται προς τα ανατολικά και την Γερμανία.
Αντιμέτωπη με ασφυκτικές συνθήκες καύσωνα βρίσκεται και η Ισπανία, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Το καταλανικό Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντοπίστηκαν δύο σοροί ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Λέριδα της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία.
Παιδάκι δύο ετών πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο
Μερικές ώρες νωρίτερα, στην Καταλονία, η αστυνομία ανακοίνωνε ότι ένα παιδάκι 2 ετών έχασε τη ζωή του, καθώς αφέθηκε για ώρες σε ένα αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο κάτω από τον ήλιο, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο θάνατος οφείλεται από θερμοπληξία, ενώ εικάζεται ότι ο πατέρας ξέχασε το παιδί ενώ πήγε στην εργασία του.
Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ) ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι η χώρα γνώρισε τον πιο ζεστό Ιούνιο της ιστορίας της, με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 43,6° Κελσίου, που ήταν κατά σχεδόν έναν βαθμό –0,8° Κελσίου– υψηλότερη από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που καταγράφτηκε το 2017.
Νεκροί και στην Ιταλία
Και στην Ιταλία δεκάδες πόλεις βρέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα. Οι τουρίστες χρησιμοποιούν ομπρέλες για να προστατευθούν από τον καυτό ήλιο, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από θερμοπληξία.
Σήμερα, δυο άνδρες, ηλικίας 75 και 60 ετών, έχασαν τη ζωή τους στη Σαρδηνία εξαιτίας του κύματος καύσωνα, με τη θερμοκρασία στο ιταλικό αυτό νησί να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τα θύματα είχαν μεταβεί στα θέρετρα Σαν Τεοντόρο και Μπουντόνι και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ έκαναν ηλιοθεραπεία υπέστησαν ανακοπή καρδιάς. Παρασχέθηκε άμεση ιατρική βοήθεια και στις δυο περιπτώσεις αλλά, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα.
Αντίθετο το σκηνικό του καιρού στον βορρά της Ιταλίας, με σφοδρές βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις που κόστισαν τη ζωή σε έναν άνδρα στην Μπαρτονέκια.
46,6 βαθμοί στην Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, όπου καταγράφηκε θερμοκρασία-ρεκόρ για την εποχή, 46,6 βαθμοί Κελσίου, ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο, που συμβαίνει κοντά στις ακτές στο ηλιοβασίλεμα όταν ψυχρός αέρας παίρνει τη θέση του θερμού, τρόμαξε τους λουόμενους που είχαν καταφύγει στις παραλίες για να δροσιστούν.
Από σήμερα είναι η σειρά της Γερμανίας να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει τους 38° Κελσίου στο Βερολίνο.
Ζέστη επικρατεί και στο Βέλγιο με περισσότερους από 35° Κελσίου, με το Atomium, την εμβληματική κατασκευή στις Βρυξέλλες, να παραμένει κλειστή για τους επισκέπτες μέχρι και σήμερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.