
Ο καπνός του τσιγάρου και η αέρια ρύπανση επηρεάζουν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία, όπως κακοήθειες, καρδιαγγειακά, ΧΑΠ και πολλά άλλα.
Σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΟΔΥ παρουσιάστηκαν δεδομένα για τις βλάβες που προκαλούν στον οργανισμό η αυξημένη έκθεση στον καπνό και η αέρια ρύπανση αλλά και δράσεις που υλοποιεί ο Οργανισμός για την πρόληψη νοσημάτων που σχετίζονται με αυτές τις αιτίες.
Όπως αναφέρθηκε, η μείωση στην έκθεση τόσο σε καπνικά προϊόντα όσο και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι το ζητούμενο για πολλές ιατρικές ειδικότητες.
Η ενημερωτική εκδήλωση είχε τον τίτλο «Κάπνισμα και Ρύπανση Περιβάλλοντος: Οι σιωπηλοί εχθροί της Υγείας μας».
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων και η ιδιαίτερη σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μία διατομεακή εκδήλωση που φιλοδοξεί να ανοίξει δρόμους στενής συνεργασίας μεταξύ των τριών επιστημονικών εταιρειών και του ΕΟΔΥ στα πεδία κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με τους κινδύνους που περικλείουν το κάπνισμα και η ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ρύπανση και κλιματική αλλαγή, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία
Αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα των αναφορών του Προέδρου του ΕΟΔΥ, και Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρίστου Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια διατομεακή εκδήλωση, καθώς μέχρι τώρα η κάθε Εταιρεία ασχολείτο με τα θέματα του καπνίσματος και της ρύπανσης από τη δική της οπτική γωνία.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε:
«Η περιβαλλοντική ρύπανση προκαλείται και από την κλιματική αλλαγή, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Κι ενώ η περιβαλλοντική ρύπανση απαιτεί συλλογική δράση και διεθνή συνεργασία, η πρόληψη του καπνίσματος βασίζεται κυρίως στην ατομική επιλογή και την υποστήριξη μέσα από στοχευμένες πολιτικές υγείας.
Ο ΕΟΔΥ έχει κάνει πανελλαδική έρευνα για να καταγράψει πόσοι ενήλικες καπνίζουν ή χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και πόσοι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα ή άτμισμα και ετοιμάζει ανάλογη έρευνα για μαθητές.
Συστήσαμε ειδική τηλεφωνική γραμμή, το 1135, για τη διακοπή του καπνίσματος, ενημερώνουμε το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας και συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα για την πρόληψη και έλεγχο του καπνίσματος.
Επίσης, σύντομα, ο ΕΟΔΥ θα ελέγχει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των καπνικών προϊόντων, πριν την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα, μέσω της ευρωπαϊκής Πύλης EU-CEG και θα αξιοποιεί τα δεδομένα για την πρόληψη του καπνίσματος και την προστασία της δημόσιας υγείας».
Τα προϊόντα καπνού περιέχουν πάνω από 7.000 τοξικές χημικές ουσίες
«Ας έχουμε όλοι οξυγόνο, μας το οφείλουμε», υπογράμμισε ο Χρήστος Γώγος, ιατρός ο ίδιος, και Εντεταλμένος Σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής για θέματα Ελέγχου & Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ που δείχνει πώς ο καπνός επηρεάζει τον πλανήτη.
«Τα προϊόντα καπνού προκαλούν σημαντική ρύπανση καθώς περιέχουν πάνω από 7.000 τοξικές χημικές ουσίες που εισέρχονται στο περιβάλλον όταν απορρίπτονται. Περίπου 4,5 τρισ. φίλτρα τσιγάρων μολύνουν τους ωκεανούς, τα ποτάμια, τα πεζοδρόμια των πόλεων, τα πάρκα» υπενθύμισε ο ίδιος, εξηγώντας: «600 εκατ. δέντρα, 200 εκτάρια γης, 22 δισ. τόνοι νερού, 84 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα είναι ο παγκόσμιος απολογισμός του καπνίσματος, ενώ καπνικά προϊόντα κάθε είδους συμβάλλουν στην πλαστική ρύπανση».
Το κάπνισμα προκαλεί κακοήθειες, καρδιαγγειακά, ΧΑΠ και πολλά άλλα
«Το κάπνισμα είναι από τους ισχυρότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου», επισήμανε η Παγώνα Λάγιου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης.
«Όπου περνάει, όπου ακουμπάει, όπου μεταβολίζεται, δημιουργεί προβλήματα στην υγεία: κακοήθειες, καρδιαγγειακά, ΧΑΠ και πολλά άλλα».
Η κα Λάγιου μοιράστηκε με το κοινό ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι στην Ελλάδα έγινε η πρώτη εργασία που τεκμηρίωνε τη σχέση παθητικού καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα, πριν από περίπου 45 χρόνια, και όταν δημοσιεύθηκε οδήγησε σε τροποποιήσεις στη νομοθεσία στις ΗΠΑ καθώς και άλλων χωρών αργότερα.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να δοθεί σημασία όχι μόνο σε τρόπους και προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, αλλά και σε προσπάθειες για να μην ξεκινά κάποιος το κάπνισμα.