Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε στη συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας σημαντική παρέμβαση για τις λύσεις, που πρέπει να δοθούν ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια ναυσιπλοία.

Θέμα της συζήτησης είναι η «Ενίσχυση της Θαλάσσιας Ασφάλειας μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για την Παγκόσμια Σταθερότητα».

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στο κέντρο όλων των παγκόσμιων προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών, και υπογράμμισε πως «στηρίζουμε το Ναυτικό Δίκαιο αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους».

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται διά θαλάσσης.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε πως η θαλάσσια ασφάλεια «προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των λαών».

«Όλο και περισσότερο συναντάμε ασύμμετρες απειλές, όπως το παρεμπόριο, την τρομοκρατία, την πειρατεία, αλλά και τις υβριδικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα πλοία, τις συνδέσεις με τα λιμάνια και, επίσης, ακραίες καιρικές συνθήκες ή και τα επίπεδα των θαλασσών που όλο και ανεβαίνουν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα λιμάνια. Χρειαζόμαστε λοιπόν παγκόσμιες λύσεις», επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «η Ελλάδα παραμένει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες του ΟΗΕ».

Συνάντηση με τον Γκουτέρες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Ελλάδας κατά τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-2026) και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση και τη διατήρηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τον εκ νέου διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ (María Angela Holguín Cuéllar) ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό και ευχαρίστησε τον κ. Γκουτέρες για τις υπηρεσίες του.

Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα, αλλά και οι εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η άμεση εκεχειρία στη Γάζα, η προστασία των αμάχων και η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.