Ως ενδεικτικό της στενής σχέσης Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και της βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους περιέγραψε ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε σήμερα ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε το Βερολίνο μετά την έναρξη της θητείας της νέας κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της ατζέντας βρέθηκαν θέματα οικονομίας και επενδύσεων, άμυνας και μετανάστευσης, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η γρήγορη επίσκεψη υποδηλώνει ότι επιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Μερτς και επαίνεσε με ιδιαίτερη θέρμη τα «εντυπωσιακά επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας «τον τεράστιο σεβασμό» του.

Αναφέρθηκε ακόμη στα ελληνικά πλεονάσματα, αλλά και στους κανόνες ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ δήλωσε επίσης ότι θα λάβει υπόψη τη συμβουλή του κ. Μητσοτάκη, για μεταρρυθμίσεις «γρήγορα και στην αρχή» της κυβερνητικής θητείας.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο καγκελάριος ανέδειξε τη σημασία της εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και τόνισε τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι μόνο εξωτερικά σύνορα των κρατών που βρίσκονται εκεί», αλλά και όλων των κρατών-μελών.

«Μιλήσαμε και για επιστροφές και συμφωνήσαμε να έχουμε ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε ο καγκελάριος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στο θέμα.

Θα λύσουμε από κοινού το μεταναστευτικό

«Γνωρίζει ότι το θεωρούμε μεγάλο πρόβλημα. Ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί», είπε χαρακτηριστικά, αλλά υπογράμμισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιδιώξει κοινές λύσεις. Είμαστε δεσμευμένοι να λύσουμε από κοινού το μεταναστευτικό- και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα αποτελεί και δικό μας συμφέρον, προσέθεσε ο Φρίντριχ Μερτς.

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μερτς δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με εργαλεία τα οποία συνδέονται με την ανάληψη νέου χρέους, αλλά αντιθέτως ανοιχτός σε αλλαγές σχετικά με την κατανομή εσόδων π.χ. από φόρους ή την τιμή στο διοξείδιο του άνθρακα.

Τόνισε επίσης ότι τις νέες ανάγκες στην άμυνα «θα πρέπει να τις δεχτούμε πλέον ως τη νέα κανονικότητα» στην Ευρώπη και έκανε λόγο για «ανοιχτά αυτιά», όταν πρόκειται για την προοπτική συμμετοχής κρατών μη-μελών της ΕΕ στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, όπως π.χ. η Βρετανία ή η Νορβηγία. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη εξορθολογισμού και συντονισμού στην παραγωγή αμυντικών συστημάτων εντός Ευρώπης. «Έχουμε υπερβολικά πολλά και διαφορετικά εξοπλιστικά συστήματα», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις, εάν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί εντός της εβδομάδας στην πρόταση των συμμάχων της Ουκρανίας.

«Περιμένουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δεχτεί και συμφωνούμε ότι, εάν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος εντός της εβδομάδας, θέλουμε να εργαστούμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την σημαντική αυστηροποίηση των κυρώσεων», δήλωσε ο κ. Μερτς και ανέφερε ότι θα εξεταστούν και άλλοι τομείς, όπως της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών αγορών.

Μιλώντας για την ουκρανική πλευρά, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, όπως είπε, επέδειξε μεγάλη βούληση συμβιβασμού, αλλά «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω παραχωρήσεις».

Μητσοτάκης: Συνεργασία σε πολλούς τομείς και επενδύσεις

ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ευχαρίστησε για την υποδοχή τον Φρίντριχ Μερτς και τόνισε:

«Ευχαριστώ για την υποδοχή και την τιμή καθώς είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος που υποδέχεστε. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις που άλλοτε δοκιμάστηκαν, σήμερα έχουν ωριμάσει. Θεμελιώνονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τον ειλικρινή διάλογο και την καλή συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μέρτς, στο Βερολίνο.

«Ο ρόλος της χώρας σας είναι κομβικός στην Ευρώπη. Φέρνει την Αθήνα και το Βερολίνο ακόμα πιο κοντά. Ο καγκελάριος γνωρίζει ότι η Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια γράφει ένα νέο κεφάλαιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία της οικονομίας.

«Αυτή η συνετή πολιτική αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, στην ταχύτατη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις. Οι γερμανικές εταιρείες επενδύουν περισσότερο στην πατρίδα μου. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος μίλησε και για την ελληνική κοινότητα στη Γερμανία η οποία αριθμεί πάνω από μισό εκατομμύριο.

Για την Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συμφώνησαν στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών και μίλησε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε διευθέτησης με βάση το διεθνές δίκαιο και πως η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί για τη δική της άμυνα «συμβάλλοντας και στην κάλυψη των κρατών μελών με ανάλογη χρηματοδότηση».

Επιβράβευσε τις αποφάσεις που πήρε η Γερμανία για να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες σημειώνοντας ότι ανοίγει περιθώρια για συνεργασία και στον αμυντικό τομέα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία αλλά έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας. Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική γιατί διαφορετικά θα τίθεται σε κίνδυνο το συμφέρον της ασφάλειας και η αυτονομία και αξιοπιστία της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης ενώ είπε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Στενή σύμπραξη Αθήνας και Βερολίνου

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε πως η Γερμανία αντιλαμβάνεται στις προκλήσεις και ότι ο καγκελάριος αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται μια χώρα στην πρώτη γραμμή και να προστατεύει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. «Είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας και απαραίτητη η πιο στενή σύμπραξη Αθήνας και Βερολίνου. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση, στις επιστροφές και στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου», προσέθεσε.

«Το Βερολίνο που είναι μια πόλη που έζησε τη διαίρεση, υπενθυμίζει ότι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη αλλά οι γέφυρες. Οι ελληνογερμανικές γέφυρες γίνονται πιο δυνατές», υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής» και ευχαρίστησε τη Γερμανία για το ρόλο που έπαιξε. «Δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει σε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για αμυντικές δαπάνες. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με εντιμότητα και ειλικρίνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο να κάνουμε τη συζήτηση αυτή σε βάθος. Πιστεύω ότι σε επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια θα ακούσουμε τις απόψεις του καγκελάριου για το θέμα αυτό», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.