Με ενδείξεις για τις τοποθετήσεις τους και τις θέσεις τους επί συγκεκριμένων υποθέσεων στο παρελθόν, όπως αυτή της αναίρεσης για την άδεια στον πολυ-ισοβίτη  Δημήτρη Κουφοντίνα και της άλλης για την παραπομπή υπευθύνων σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, επελέγησαν τελικά από το υπουργικό συμβούλιο δύο γυναίκες για τις θέσεις της  προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ύστερα από πρόταση του υπουργείου δικαιοσύνης και εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες και μετά από διεργασίες και διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν τελικά επέλεξε για τη τη νευραλγική θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη. η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, ανώτατη δικαστική με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τη Ξένη Δημητρίου η οποία αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά, και η Δήμητρα Κοκοτίνη τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την Προεδρία του Αρείου Πάγου.

Οι συγκεκριμένες επιλογές ανώτατων δικαστικών, δεν μπορούν να ακυρώσουν τις έντονες αντιδράσεις – οι ανώτατοι δικαστικοί άλλωστε δεν ευθύνονται για τις κυβερνητικές πρακτικές- για την αντισυνταγματικότητα των διαδικασιών ενώ έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.

 

Άγνωστο τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να προβεί σε καμία κίνηση πριν την 30 Ιουνίου.

Φέρνουν ν/σ για Ποινικό Κώδικα και Οικιστική Ανάπτυξη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργικό συζήτησαν τα δύο νομοσχέδια που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση στην παρούσα βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και την Οικιστική Ανάπτυξη.

Τσίπρας κατά της Νέας Δημοκρατίας

Επίθεση στη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγορώντας την ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Εξήγησε ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή».