Μια νέα εποχή για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με ισορροπίες μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών σηματοδοτεί η εκλογή του νέου πάπα, καθώς είναι ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας στην ιστορία.

Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ, από το Σικάγο των ΗΠΑ, εκλέχθηκε ως ο νέος Πάπας, λαμβάνοντας το όνομα «Λέων ο 14ος».

Ο Πάπας Λέων θεωρείται από πολλούς ως συνεχιστής του έργου του Πάπα Φραγκίσκου, με τον οποίο μοιράζεται κοινές αξίες και απόψεις.

Να σημειωθεί πως δεν ήταν στα φαβορί, ενώ έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια στο Περού. Σε ορισμένα θέματα θεωρείται μετριοπαθής μεν, με προοδευτικές ιδέες δε, ενώ έχει «αγκαλιάσει» ομάδες περιθωριοποιημένων ανθρώπων.

Μιλώντας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί χθες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, έστειλε μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Ο 267ος Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ευχαρίστησε στο μήνυμά του τον Πάπα Φραγκίσκο και επανέλαβε την έκκληση του προκατόχου του για μια Εκκλησία που «θα αναζητεί πάντα την ειρήνη, τη φιλανθρωπία και θα είναι κοντά στους ανθρώπους, ιδίως σε εκείνους που υποφέρουν».
Στα… ίχνη του Πάπα Φραγκίσκου

Παρά την έκπληξη της εκλογής του, ο Πάπας Λέων ο 14ος επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του Πάπα Φραγκίσκου, που χαρακτηρίστηκε από την προώθηση της ειρήνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης. Στο πρώτο του μήνυμα από το Βατικανό αναφέρθηκε στον Πάπα Φραγκίσκο, χαρακτηρίζοντας την ειρήνη ως «ταπεινή και επίμονη» και καλώντας όλους τους πιστούς να ενωθούν υπό το φως του Θεού.

Ο νέος Πάπας εξέφρασε την επιθυμία του να οικοδομήσει γέφυρες με όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, και να προωθήσει την ειρηνική συνύπαρξη.

Υποστηρίζει τους Λατινοαμερικανούς μετανάστες

Ο Πάπας Λέων, έχοντας βαθιές ρίζες στη Λατινική Αμερική, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στους Λατινοαμερικανούς μετανάστες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, καλωσόρισε την εκλογή του και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πάπας Λέων θα γίνει ο μεγάλος ηγέτης των μεταναστών, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους και ενισχύοντας τις φωνές αυτών που εξευτελίζονται.

Ο Πάπας Λέων, που έχει ζήσει επί πολλές δεκαετίες στο Περού και έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη Λατινική Αμερική, ενδέχεται να φέρει αυτή την εμπειρία στην παπική του θητεία, επικεντρώνοντας την προσοχή του στους μετανάστες και στις αδικίες που αντιμετωπίζουν.

Ισορροπία μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών

Ο Πάπας Λέων ο 14ος έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ισορροπίας ανάμεσα στις προοδευτικές και συντηρητικές τάσεις του Βατικανού. Ενώ το όραμά του συνάδει με τις μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου, η εκλογή του δείχνει ότι θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει και τις συντηρητικές δυνάμεις της Εκκλησίας, οι οποίες έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις του.

Η επιλογή του παραδοσιακού κόκκινου παπικού χιτώνα, σε αντίθεση με την πιο απλή και ταπεινή εμφάνιση του Πάπα Φραγκίσκου, υποδεικνύει ότι ο Πάπας Λέων επιθυμεί να τιμήσει τις παραδόσεις της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα προχωράει με την ατζέντα του για έναν πιο ανοιχτό και φιλόξενο κόσμο.

Με πτυχίο στα μαθηματικά

Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ, με πτυχίο στα μαθηματικά και εμπειρία στη διοίκηση, είναι γνωστός για την πρακτική του προσέγγιση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το μαθηματικό του υπόβαθρο θα τον βοηθήσει να «υπολογίσει» σωστά τις επόμενες κινήσεις του και να αποτρέψει τυχόν συγκρούσεις.

Η ικανότητά του να συνδυάζει τα επιστημονικά και πνευματικά στοιχεία της ηγεσίας ενδέχεται να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στη θητεία του.

Η επόμενη ημέρα στην Καθολική Εκκλησία

Ο Πάπας Λέων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη δράση του, με την πρώτη του Λειτουργία να προγραμματίζεται για σήμερα Παρασκευή (9/5). Αυτό δείχνει την επιθυμία του να επιταχύνει τη μετάβαση στην ηγεσία και να επικεντρωθεί στις ανάγκες της Εκκλησίας και των πιστών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να φέρει καινοτομίες σε καίρια ζητήματα.

Η εκλογή του νέου Ποντίφικα, Ρόμπερτ Πρέβοστ, φέρνει έναν νέο αέρα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με έναν ηγέτη που συνδυάζει τις παραδόσεις της Εκκλησίας με τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου. Πλέον, καλείται να ισορροπήσει τις διαφορετικές απόψεις μέσα στην Εκκλησία, ενώ παράλληλα να υπερασπιστεί τους αδύναμους και να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου.

Υπάρχουν και κατηγορίες εις βάρος του νέου Πάπα

Ο Λέων ο 14ος έχει βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρών επικρίσεων για τον χειρισμό υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του στο Αυγουστινιανό Τάγμα και στο Περού. Παρά τη σημαντική θέση του στην Εκκλησία, οι επικριτές του, όπως η οργάνωση SNAP (Δίκτυο Επιζώντων Ιερατικής Κακοποίησης), τον κατηγορούν ότι δεν αντέδρασε με την απαιτούμενη σοβαρότητα στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς.

Μία από τις πιο σοβαρές κατηγορίες αφορά την υπόθεση του Ρίτσαρντ Μακ Γκραθ, πρώην προέδρου του Καθολικού Λυκείου Providence, ο οποίος είχε επανειλημμένως κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση. Παρά τις έντονες καταγγελίες και την πίεση από διάφορες πλευρές, ο Μακ Γκραθ δεν απομακρύνθηκε από τη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που προκαλεί απορία για την έλλειψη ενεργειών και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις σοβαρές καταγγελίες.

Η στάση του αυτή, που έδωσε την αίσθηση της αδιαφορίας για τα θύματα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υποστηρικτών των επιζώντων κακοποίησης.

Η διαφορά με τον Τζέι Ντι Βανς για τις προτεραιότητες της πίστης

Ο Πάπας Λέων ο 14ος, πρώην Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, είχε απαντήσει τον περασμένο Ιανουάριο σε μια δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, σχετικά με τη χριστιανική αντίληψη για την αγάπη. Ο Βανς είχε υποστηρίξει ότι κατά τη χριστιανική πίστη πρέπει να αγαπάμε πρώτα την οικογένειά μας, μετά τον πλησίον μας, την κοινότητά μας, τους συμπολίτες μας και τέλος τον υπόλοιπο κόσμο, τονίζοντας πως η Άκρα Αριστερά έχει ανατρέψει αυτή την ιεράρχηση.

Η δήλωση του Βανς προκάλεσε την αντίδραση του τότε καρδιναλίου Πρεβόστ, ο οποίος αντέτεινε ότι ο Ιησούς δεν μας καλεί να κατηγοριοποιούμε την αγάπη μας για τους άλλους. Ο Πρεβόστ ανέφερε, μέσω των social media, ότι ο Βανς έκανε λάθος, υποστηρίζοντας την καθολική άποψη ότι η αγάπη του Θεού δεν πρέπει να έχει προτεραιότητες ή περιορισμούς.

Η συζήτηση αυτή έχει βαθιές ρίζες στη χριστιανική διδασκαλία και αφορά το πώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Τιμόθεον Α’, που αναφέρεται στην ανάγκη φροντίδας των συγγενών, ενισχύει την άποψη ότι πρέπει να προτεραιοποιούμε την οικογένεια. Ωστόσο, η αντίθεση του Πρεβόστ επισημαίνει ότι η χριστιανική αγάπη είναι καθολική και δεν πρέπει να περιορίζεται ή να ιεραρχείται με βάση τις κοινωνικές ομάδες ή τις προσωπικές σχέσεις.